Çakraların Yiyecekleri ve İçecekleri

Çakraların Yiyecekleri ve İçecekleri

Fiziksel ve süptil bedenimizin enerji merkezleri çakraların kristalleri, doğal taşları, renkleri, duyguları ve fiziksel karşılıkları olduğu gibi yiyecekleri de var…
Kök çakradan tepe çakraya her birini tek tek ele aldığımız yazı dizimizi mutlaka inceleyin.
Çakraları yakından tanımak, kendimize yaklaşmak için ulaşmamız gereken kapılara uzanan yollar açacaktır bize. Şimdi gelin, kök çakradan başlayarak çakraları destekleyen, dengeleyen yiyecek ve içeceklerin neler olduğuna bir bakalım…
Başlamadan önce Çakra Testi’ni mutlaka çözün!
Çakralarımızı hangi yiyeceklerle dengeleyebiliriz? Yedi ana çakrayı dikkate alarak birinci çakramızdan başlayalım…
  • Muladhara / Kök Çakra: Proteinler, kök sebzeler
Burada dünyevi boyuttayız yani fiziksel bedendeyiz. Kök çakramız bizim dünya ile bağlantı kurmamıza yardımcı olur. Fiziksel hareketi, hayatta kalma dürtüsünü ve özgüven duygusunu destekler. Anüs ve cinsel organ arasındaki bölgede yer alır. Kök çakra fiziksel olarak güçlü hissetmemizi ister. Temel ihtiyaçların karşılanması önemlidir… Bu nedenle kök çakranızı proteinle ve kök sebzeler ile besleyin. Havuç, patates, turp, pancar, karpuz gibi yiyeceklerin yanı sıra vegan beslenmiyorsanız yumurta, ayrıca protein bakımından zengin fasulye, soya ürünleri, kuru yemişler yiyebilirsiniz. Rooibos çayı ya da hibiscus çayı da kök çakranızı dengelemek için içecek listenizde bulunsun…
İnceleme Önerisi: Çakra Sembollü Abalone Kolye
  • Svadhisthana / Sakral Çakra: Tatlı, aromatik sulu meyveler
İkinci çakramız, kasıklar, cinsel organ bölgesi ve alt karın bölgesindedir. Hazzın, arzuların, duyguların, isteklerin, cinselliğin alanı olan ikinci çakrada bedensel zevk almak, hayattan zevk almak önemsenir… Hepsinden önemlisi de alınan bu zevkler karşılığında suçluluk duygusuna kapılmamaktır… İşte bunun için de denge önemlidir… Meditasyon ve yoganın yanı sıra yiyecek ve içeceklerle de dengeleme çalışmalarınızı destekleyebilirsiniz.
Videolar Eşliğinde Uygulama Önerisi: Çakra Dengeleyen Yoga Duruşları
Sakral çakranın yiyecekleri arasında kavun, mango, çilek, kayısı, şeftali ve Hindistan cevizi yer alıyor. Örneğin afrodizyak bir etkiye ihtiyacınız varsa çilek, yaratıcılık gerektiren bir çalışma yapacaksanız ki burası yaratıcılığın ortaya çıktığı çakradır, balkabağı ve tatlı patates yemenizi öneririz. Bu yiyecekler hem yaratıcılığınızı destekler hem de stabil ve üretken olmanızı… Ayrıca tarçın, vanilya ve susam da ikinci çakra için... Tarçını suyunuza da ilave ederek tüketebilirsiniz… Susamı ise yemenin yanı sıra yağ olarak sonbahar mevsiminde eklemlerinize sürebilirsiniz. Susam yağı, özellikle mevsim geçişlerinde eklemler için son derece rahatlatıcı bir etkiye sahip.
  • Manipura /Solar Pleksus / Karın Çakrası: Tuzlu, ekşi, fermante tatlar
Üçüncü çakramız karın bölgesinde, irademizi ve hayatımıza yön ve anlam verme gücümüzü simgeler. Bu alanlarda zayıf hissediyorsanız, ateş elementi tarafından yönetilen Solar Pleksus’u dengelemek üzere, keskin tatlara yönelin. Turşular, sirkeler, biberler, soğan ve sarımsaklar, zencefil, kekik, zerdeçal bu sınıfa giren besinlerdir… Bu lezzetler mideyi zorlamamalı ve ekşitmemeli elbette, bu nedenle zencefilin ve kekiğin çayını tüketerek midenizi rahatlatabilirsiniz.
  • Anahata / Kalp Çakra: Yeşil lezzetler
Artık fiziksel bedenden duygusal bedene ve ihtiyaçlara doğru yol almış bulunuyoruz. Merkezi kalp bölgesi olan kalp çakra, sevmek/sevilmek üzerine bir dengenin yanı sıra alma/verme dengesini de kurabilmeyi bize hatırlatır. Bu da beraberinde nezaketi getirir. Tüm yeşil yapraklı yiyecekler, yeşil çay, fesleğen, kişniş kalp çakrasının besinleridir… Ayrıca avokado ve yeşil elmayı da listenize ekleyebilirsiniz.
Dinleme Önerisi: Çakralar ve Kıyısından Psikanaliz
  • Vishuddha / Boğaz Çakrası: Ferahlatıcı tatlar
Türkçe isminden de anlaşılacağı üzere boğazda bulunan Vishuddha, kendini ifade etmenin yanı sıra iyi bir dinleyici olmamızı ve dürüstlüğü de önemser… Bazen karşımızdaki dinleyicinin bizi desteklememesi ya da iç dünyamızın dinamikleri nedeniyle kendimizi iyi ifade edemediğimizi hissederiz. Böyle zamanlarda boğazımızda fiziksel olarak düğümlenme hissi, hafif ağrı gibi rahatsızlıklar da hissedebiliyoruz. Taze nane çayı, boğaz çakrası için iyi ve dengeleyici bir içecektir… Ayrıca elementi ether olan bu çakra; yaban mersini, böğürtlen gibi meyvelerle de desteklenebilir.
  • Ajna / Üçüncü Göz: Mor lezzetler ve su…
Ajna çakrada sezgiler devrededir ancak zihin son derece keskin bir dikkat ile aktiftir. Bu nedenle de zihni besleyen, açık tutan, dikkati odaklamayı destekleyen yiyecekler üçüncü gözü dengeleyecektir. Bu yiyecekler arasında, çiğ badem ve ceviz ile haşhaş tohumu yer alır. Ayrıca kırmızı üzüm, mor lahana, mürdüm eriği, patlıcan gibi mor renk yiyecekler ve lavanta çayını da listenize ekleyebilirsiniz… Üçüncü göz çakrası için uzmanlar bir içecek daha ekliyorlar; su… Temel yaşam kaynağı olan su, ajna için önemli. Artık bu çakra ve sonrası için yeme-içe konusunun hafiflemesi, altıncı ve yedinci çakrada özellikle meditasyona oturulması önerilir ancak şu unutulmamalıdır ki tüm çakralar için ve bütüncül olarak hepsine odaklanarak meditasyon yapmak oldukça etkilidir. Bu nedenle çakra meditasyonları ve çakraları aktive eden yoga duruşları üzerine de çalışmanızı öneririz.
İnceleme Önerisi: Çakra Kristalli Su Şişeleri 
  • Sahasrara / Tepe Çakra: Ruhsal besinler
Fiziksel bedenin beslenmesi faslı taç çakra nam-ı diğer tepe çakrada biter… Başın tepesindeki bu alanda bin yapraklı lotus olduğuna inanılır… Bu çakra için, “Evrenle ruhsal iletişimi tamamen açan çakranın en yüksek formudur” denir. Artık ruhu besleme zamanıdır… Adaçayı demleyip içmek, çok hafif yiyecekler tüketmek, beyaz adaçayı yakmak, Palo Santo tütsü yakmak tepe çakrayı dengelemek için önerilir.
İnceleme Önerisi: Beyaz Adaçayı ve Palo Santo Doğal Tütsüler
Bloga dön