Salon ve Oturma Odaları için Feng Shui Önerileri

Salon ve Oturma Odaları için Feng Shui Önerileri

Feng Shui Nedir?

Feng “Rüzgar”, Shui ise “Su” demektir. Kadim Çin öğretisine göre yer yüzünde canlı, cansız her şey yaşam enerjisinden oluşur; Çinli bilginler, bu enerjiye “Chi” adını vermişler ve yaşam enerjisi Chi’nin insanların yaşadığı mekanlarda rahat bir biçimde hareket edebilmesini çok önemsemişlerdir. Feng Shui, kısaca, hayatın kaynağı olan yaşam enerjisi Chi’nin, yaşam mekanlarında, herhangi bir engelle karşılaşmadan, rüzgar gibi ya da rahatça akan bir dere gibi dolaşabilmesidir.
Çin bilginlerine göre bir mekanda Chi rahat bir biçimde hareket edemezse, o mekanda sağlık, bolluk, huzur konularında sorun yaşanır.
Hepimize olmuştur; bazı mekanlara girdiğimizde birden içimiz şenlenir, kendimizi huzurlu ve rahat hissederiz. Bazı mekanlarda ise anlamadığımız bir şekilde içimiz sıkışır, kendimizi gergin ve huzursuz hissederiz. Yaşam alanlarının sıkışık, yanlış kullanılması fark etmesek bile bir mekanda kendimizi güvende, rahat ve huzurlu hissetmemizi engel olabilir. Baştan söylemiş olalım; Feng Shui kuralları dekorasyon önerileri değildir. Dekorasyon zevkimiz ne olursa olsun kolaylıkla uygulayabileceğimiz temel yerleştirme prensipleridir.

Gelin şimdi salon ve oturma odalarımız da Feng Shui prensiplerini nasıl uygulayabiliriz, bir göz atalım:

Başlamadan önce salonunuza, oturma odanıza şöyle bir geçin, bir oturun; koltuklarınızın, yemek masanızın, büfelerin (varsa), televizyonunuzun, kısacası büyük hacimli eşyalarınızın konumuna bir bakın. Varsa çiçeklerinizi, süs eşyalarınızı, kitaplarınızı, fotoğraflarınızı teker teker inceleyin. Mekanınıza hakim olan renkleri fark edin. Burada nasıl hissediyorsunuz? İyi mi? Rahat mı? Gergin mi?

Şimdi pratik bir biçimde dikkat edilmesi gereken Feng Shui prensiplerinin üstünden geçelim:

  1. Mümkünse koltuklarınız ve kanepeleriniz duvara dayalı olsun. Bu otururken kendinizi güvende hissetmenizi sağlayacaktır. Arkanız boşlukta (açıkta) kalmasın. Koltuk, kanepenizi, eğer duvara dayayamıyorsanız, arkalarına konsol koyabilirsiniz.
  2. Kanepeniz ya da koltuğunuzun altı kapalı olmasın, belki ayaklı modeller seçebilirsiniz. Chi enerjisinin rahatça dolaşabilmesine yardımcı olur böyle bir seçim. Yine Chi enerjisinin rahat akabilmesi için kanepeniz ve duvarınız arasında birkaç cm’lik mesafe olsun.
  3. Avize ya da çoklu ampullü bir aydınlatma objesi kullanıyorsanız, tüm ampullerin çalışır durumda olduğundan emin olun. Bazen tasarruf amaçlı avizelerde eksik ampul kullanılır, bu yanlış bir seçim. Duyarlılığımızı enerji dostu aydınlatma araçları kullanarak gösterebiliriz. Ana prensipler biri yaşadığımız mekanda her şeyin kullanılabilir olmasıdır.
  4. Üçüncü maddeden devam edelim; salonunuzda kullanılmayan, bozuk, pili bitmiş, kırık hiçbir şey barındırmayın; genel olarak evinizde barındırmayın. Bozulmuş, kırılmış eşyaları atamamak enerjetik açıdan doğru değildir. Bozuk bir eşya artık görevlerini yerine getiremiyor demektir. Onu tamir edip kullanıma kazandıramıyorsak, atıp yerine işlevsel bir şey almamız gerekli. Bize hizmet etmeyen her şeyi hayatımızdan çıkarmayı öğrenmemiz çok kıymetli.
  5. Çiçekler salonlarımızın ayrılmaz birer parçası. Salonunuza bir çiçek alırken onun kendine has ihtiyaçları olduğunu bilin. Kurumuş, solmuş çiçekler yaşam mekanlarımızdaki Chi enerjisinin de kurumasına, solmasına neden olur. Çiçeklerimiz sağlıklı, canlı olmalıdırlar. Her çiçeğin bir enerjisi vardır. Salonunuzu çok fazla canlı enerjisi ile doldurmak Chi enerjisi için iyi değildir. Yapay çiçeklerdense canlı çiçekleri tercih etmeliyiz.
  6. Chi enerjisinin sadece açık alanlar değil, büfe, konsol içlerinde de rahatça dolaşabilmesi gereklidir. Dolap içlerinin temiz, düzenli olmasına, kırık dökük, kullanılmayan eşyaların oralara tıkıştırmamaya özen göstermemiz gerekli.
  7. Salonunuzda bir renk hakim olmasın, renkler dengeli bir biçimde dağılsın. Burada “Beş Element” bize ilham verebilir.
Ağaç Elementi: Yeşil, Ateş Elementi: Kırmızı Toprak Elementi: Açık kahve, kahverengi, sarı Metal Elementi: Gri, beyaz Su Elementi: Mavi, siyah
İnceleme Önerisi: Beş Elementi bir arada bulabileceğiniz Burç Kristalli Palo Santo Seti
 
  1. Beş Element ile devam edelim. Salonunuzda kullandığınız malzemeler, dekoratif objeler de belli bir dengede olsun. Çok baskın bir biçimde ahşap ya da metal kullanımı Chi enerjisinde dengesizliğe sebep olabilir. Geceleri mum yakmak, sevdiğimiz bir köşeye deniz ya da abalone kabuğu koymak ateş ve su elementini salonumuza yerleştirecektir.
  2. Eşyalarınız, özellikle orta masanız keskin kenarlara sahip olmasın. Yuvarlak hatlı eşyalar mekanınıza da yumuşaklık kazandıracaktır.
  3. Yemek yemek için mümkünse oturma alanınızdan ayrı bir alan ayırın. Yemek yerken dağınık bir zihinle olmak istemeyiz; tüm dikkatimizi, ilgimizi yemeğimizde tutmak, bu arada belki aile bireylerimizle sohbet etmek enerjetik
  4. anlamda bizi çok besleyecektir. Özellikle televizyonun yemek yenen alanda olmaması da önemlidir. Yemek masasının ayakları sağlam olsun, sallanmasın. Masaya oturan her kişi kendini rahat hissetsin. Özellikle arkası duvara gelen sandalyeler, masa ile duvar arasında sıkışmasın.
  5. Yemek yemeden önce ve yemek yedikten sonra mekanınızı havalandırın.
İnceleme Önerisi: Mekanın enerjisini yükseltmek için Palo Santo ideal bir çözümdür.
  1. Feng Shui’ye göre yemek masanızın karşısına ayna asmak yaşamınıza bolluğu getirir.
  2. Ayna asacağınız yere iyi bakın. Ayna neyi yansıtacak? Bu soru oldukça önemli. Aynanın yansıttığı görüntü, güzel, iç açıcı, huzur verici olmalı. Mesala aynanız iç karartıcı bir duvarı yansıtmasın.
  3. Kapı girişleri, pencere önleri, balkon kapıları rahat olsun, eşyalarla kapalı olmasın. Chi enerjisi rahatça dolaşabilsin.
  4. Dekorasyon eşyası olarak çerçevelenmiş ölü kelebek gibi objeler kısıtlanmayı temsil eder. Süs eşyası için bile olsa artık yaşamayan bir canlıyı salonunuzda tutmayın.
  5. Çok ağır, hareket ettirilmesi zor perdeleri tercih etmeyin. Mekanınızda ferahlık hissini önemseyin. Balkon kapılarınız, pencereleriniz her ihtiyacınız olduğunda kolaylıkla açılabilir olsun.
  6. Feng Shui aslında minimalist bir stil değildir; yaşadığınız mekanı doğanın temel işleyişi ile uyumlu hale getirmektir. Doğaya baktığımızda ise görürüz ki gereksiz, fazladan hiçbir şeyi barındırmaz. Salonumuzda da aynı mantığı uygulayabiliriz. Bir bakın salonunuza, kullanmadığınız ya da kullanamadığınız, gereksiz, hoşunuza gitmeyen eşyalarınızı evininizde tutmayın.
  7. Salonunuz ve oturma odanız temiz ve düzenli olsun. Salonumuz, oturma odamız tüm ailemizle paylaştığımız, beraber vakit geçirdiğimiz ortak alanlarımız. Salondan ayrıldığınızda sizden sonra gelecek aile bireyinizin enerjisinin sizin bıraktığınız salondan etkileneceğini bilin. Uzun lafın kısası kimse dağınık bir salona girmek istemez. Güzel, düzenli, temiz, her şeyin yerli yerinde olduğu bir salon günü kötü geçen birinin bile keyfini yerine getirebilir. Feng Shui enerjisi atılması gereken çöplerin, süpürülmesi gereken tozların enerjisi ile bir arada olamamaz; blokaja uğrar.
Döküntü eşyalar, dağınıklıklar aynı şekilde Feng Shui enerjisini engeller.
  1. Salonlarımız ve oturma odalarımız Yin ve Yang enerjinin dengede olması gereken mekanlardır. Salonlarımızda hem dinleniriz hem de aktif olarak sohbet ederiz, güleriz, oyunlar oynarız, kitap okuruz, çalışırız vs. Açık sarı, pastel renkler, kırık beyaz renkleri uygun olacaktır. Çok canlı renkler ya da çok açık renkler mekanın Yin&Yang dengesini korumasını engeller.
Feng Shui düzenlemelerinin iyi şans getirdiğinize inanılır. Yaşadığınız çevreyi rahat bir biçimde düzenlediğinizde, tüm bu düzenlemeler hayatınıza ferahlık getirecektir. Belki de şans.     Kim bilir?
Bloga dön