Yoga Hayatı Kolaylaştırır mı?

Yoga Hayatı Kolaylaştırır mı?

Yoga üstüne biraz araştırma yaptığınızda karşınıza şöyle başlayan bir cümle çıkması kaçınılmaz: -Yapılan araştırmalara göre… Mesela: -Erasmus Üniversitesi Tıp Merkezi’nin 3000 kişinin üstünde yapılan araştırmalara göre yoga yapmanın kalp sağlığına iyi geldiği tespit edilmiştir. -Oxford Üniversitesi’nden iki akademisyenin, yedi hapishanedeki mahkumlar üstünde yaptığı araştırmaya göre yoga ve meditasyonun mahkumlar üstünde davranışsal olarak olumlu anlamda büyük etkisi olduğu gözlemlenmiştir. -Duke Üniversitesi’nde 4 ay boyunca yoga yapanlar üstünde yapılan araştırmaya göre, uygulayıcıların uyku kalitelerinde, genel enerji düzeylerinde, sosyal hayata katılımlarında kayda değer bir iyileşme gözlemlenmiştir. Batı Tıbbı da artık yoga, nefes ve meditasyon pratiklerinin insan sağlığının fiziksel ve ruhsal faydası konusunda hemfikir. Hal böyleyken neden dünyanın hemen hemen her yerinde binlerce kişi yogaya başlayıp sonra bırakıveriyorlar? Bu soruları çoğaltabiliriz elbette… Yoga hayatımızı kolaylaştıran sihirli bir değnek mi? Yoksa fazlasıyla pompalanan bir moda mı? Fazla uzatmadan hemen söyleyelim: İkisi de…
Yoga, içinde felsefeyi, anatomiyi, psikolojiyi, geniş bir egzersizi yelpazesini, akademik ve gündelik hayat bilgisini barındıran muazzam bir yaşam rehberidir.
Sadece yoganın hayatımıza rehber olabilmesi için, ışığını bizlere sunabilmesi bazı düşünsel ve davranış kalıplarımızı arkamızda bırakmamız önemli. Hangi kalıpları mı? Gelin beraberce bakalım:
  1. Beklenti içinde olmak

Herhangi bir şeyi yaparken beklenti içinde olmak kadar normal ve doğal bir tavır yoktur herhalde… Zaten en baştan zihnimizde belirlediğimiz sonuca ulaşmak için yola çıkıyoruz, adımlarımızı ona göre atıyoruz. Yogaya başlarken de rahatlamak, stresten arınmak, beden esnekliğimizi arttırmak, çeşitli sağlık sorunlarımızdan kurtulmak gibi hedeflerimiz oluyor. İstediğimiz hızda cevap alamadığımızda da “Yoga işe yaramıyor” diyerek bırakıveriyoruz. Beklenti içinde olmak bizleri sabırsız, telaşlı ve yaptığını devamlı sorgular bir ruh durumuna mahkum edebilir. Büyük anlamlar yüklemeden, mucizeler beklemeden yogayı adım adım hayatımıza soktuğumuzda ise iyileştirici etkisi kendini gösterecektir. Bebekler ve çocuklar kronolojik zaman algılarının olmadığı için, olur olmadık tüm beklentilerinin hemen karşılanmasını isterler. Yetişkinlik ise beklentilerimizi yönetebildiğimiz bir dönemdir artık; bir beklentinin gerçekçi olup olmadığını fark edebildiğimiz, beklentimizi bir an önce ulaşma arzumuzu kontrol edebiliriz. Dolayısıyla  huzura, ruhsal ve bedensel hafifliğe ve sağlığa yoga pratiği ile ulaşmak için biraz sabır diyoruz. Peki sizin beklentilerinizi yönetmekle aranız nasıl?  
Ürün İnceleme: Yoga pratiğinizin güvenilir ortağı
  1. Kendine şiddet dolu davranmak

Yoga felsefesinin birinci kuralı “Ahimsa”dır; yani şiddetsizlik… “Şiddet” sadece fiziksel açıdan birine zarar vermek değildir; kendimize de şiddet gösterebiliriz. Özellikle yoganın pratik kısmında hırslı tavrımız şiddet dolu olabilir. Kendimizi psikolojik ve fiziksel limitlerimizin ötesine doğru zorlamak, başkaları ile kıyaslamak, kendimize durmadan yıkıcı eleştirilerde bulunmak, bedenimizden gelen “yoruldum”, “acı çekiyorum” sinyallerini dikkate almamak, o anki ruhumuz ve bedenimizin ihtiyaçlarını karşılamayan stillerdeki yoga pratiğinde ısrarcı olmak, yoganın hayatımızdaki yükleri almasını bir yana bırakın, omuzlarımıza yeni yükler bırakacaktır. Yoga pratiğimiz sırasında bedenimizi mükemmel bir performans sergilemesi gereken bir robot olarak görmediğimizde, fiziksel ve psikolojik limitlerimize saygı duyduğumuzda, yoga pozlarını değil de kendimizi önemsediğimizde yoganın şifalı dünyasına adım atmış olacağız. Peki sizin kendinize karşı tavrınız nasıl?  
Ürün İnceleme: Great Loom'dan  Palo Santolu tasarım mumlar
  1. Yardım almaya hazır olmamak

Günümüzde artık pek çok branştan doktor, hastalarına, ruh ve beden sağlıklarını korumak, desteklemek için yoga, nefes ve meditasyon pratiklerini öneriyorlar. Ve evet yoga, nefes, meditasyon pratikleri kesinlikle işe yarıyor. Ama gel gör ki,  bazen iyileşmek istemiyoruz. Tanıdık geldi mi bu his size? İyi olmağı istememek… İşe yarayacak yöntemleri çeşitli bahaneler ile elinin tersiyle itmek… Yardımı kabul etmemek… Yoga pratiğinin hayatımıza dokunabilmesi için onun yardımı ilk önce gönülden kabul etmemiz gerekli. Dediğimiz gibi belki de bizim de fark etmediğimiz, nedenleri çok derinlerde yatan sebeplerden dolayı iyi olmayı, iyi hissetmeyi istemiyor olabiliriz. Bu ruh durumu da dünyaya tamamen kapanmamıza neden olabilir. Bize iyi gelme ihtimali olan her şeyi kapı dışında bırakmamıza… İyi hissedeceğimiz bir yolda yürümek için yoga güvenilir bir arkadaştır. Peki siz yardım kabul edebiliyor musunuz?  
Ürün İnceleme: Great Loom Palo Santolu mum setleri
  1. Meydanı bahanelere bırakmak

“Ben yapamam” “Düzenli bir şekilde, hiçbir şeye devam edemem” “Hemencecik sıkılırım” Yoganın hayatımıza girip, bize sağlık, ruhsal ve fiziksel esneklik, dayanıklılık kazandırabilmesi için cebimizdeki tüm bahanelere patronun kim olduğunu gösterebilsek güzel olur aslında. Diğer taraftan bahanelerimizle itişip kakışmak yerine, onlar sayesinde, onların aracılığı ile kendimize yakından bakabiliriz. Sık sık, her şeye “yapamam” mı diyoruz? Mesela doktorumuz dizlerimiz için egzersiz öneriyor ve “vaktim yok” mu diyoruz? “Yoga yapmayı çok sevdim ama üşeniyorum, bir türlü gidemiyorum” mu diyorsunuz? Yoganın hayatınıza girebilmesi ve hayatınızı sunduklarıyla kolaylaştırabilmesi için bahanelerinizi mercek altına almalı ve onlarla yüzleşmelisiniz. Bahanelerimizle hesaplaştığımızda gelişiyoruz, olgunlaşıyoruz. Peki sizin bahaneleriniz var mı?
Dinleme Önerisi: Bir Yoga Dersinde Neler oluyor
  1. Yoga bana göre değil
Peki hangi yoga size göre değil? Yoga dediğimizde yoganın ya egzersiz kısmını anlıyoruz ya da spiritüel yönünü. Yoga bunların hepsi ve değil. Yoganın hem felsefi hem de egzersiz bölümünde pek çok okul, ekol, stil var. Bir tek yogadan bahsetmek tamamen imkansız. Yoga pratiği ve felsefesi binlerce yıldan süzülerek günümüze ulaşmış öyle bir pratik ki aslında herkes kendine iyi gelecek, sevebileceği bir parça bulacaktır. Kendi yoganızı bulmanıza ne dersiniz? Yoganın hayatımızı kolaylaştırabilmesi, hayatımıza değer katabilmesi için önyargısız, beklentisiz, bahanelerimizi fark ederek yola çıkabiliriz. Ve en önemlisi ne biliyor musunuz? Kendi ihtiyaçlarımıza cevap veren bir yoga pratiği başlı başına çok zevkli.

Çağla Güngör

Yin Yoga ve Mindfulness Öğretmeni

 
Bloga dön