Çakra Dengeleme

Çakra Dengeleme

Hayat görüşümüze göre “Çakra” kelimesini ya saçma buluyoruz ve bizi güldürüyor  ya da bedenimizde bulunduğu “iddia” edilen bu yedi enerji çarkı merakımızı çekiyor, bizi cezbediyor. Çakra kavramına hemen hemen bütün Uzakdoğu kültürlerine ait eski yazıtlarda rastlanılır. Hint geleneklerine göre görünen, fiziksel beden dışında bir de süptil, görünmeyen bir “iç” beden vardır. Fizik beden kütlesel, süptil beden ise enerjidir. Hindu ve Budist metinlerde çakraların kuyruk sokumundan başın tepesine kadar enerji omurgası üstünde konumlandığı yazar. Bu geleneklerde, bir öğretmen yardımı ile hazır olan kişilerin çakralarının güçlü ve dengeli çalışması için nefes, meditasyon ve yoga uygulamaları yapılır. Temel amaç burada, kuyruk sokumunda uyuduğuna inanılan Kundali enerjisini (temel yaşam enerjisini) uyandırmak ve bunu canlı, güçlü, dengeli bir biçimde yukarı doğru çıkarmaktır. Hint Yoga felsefesine göre toplam yedi ana çakra merkezinden bahsedilse de, Kundalini Yoga ve bazı diğer ekollerde bedende daha farklı sayıda çakra bulunduğuna inanılır. Çakra sistemine göre yedi çakra bir arada çalışır; düzenli, dengeli ve güçlü çalışan her bir çakra, bir sonraki çakranın da sağlıklı çalışması için kaynak olur. Dengesiz çalışan bir çakra kendinden sonra gelen çakranın da dengesini bozar. Kuyruk sokumundan başın tepesine kadar olan çakralara sırasıyla bakalım:
  1. Kök Çakra
  2. Sakral Çakra
  3. Karın Çakrası
  4. Kalp Çakrası
  5. Boğaz Çakrası
  6. Üçüncü Göz Çakrası (Alın Çakrası)
  7. Tepe Çakra (Taç Çakra)

Modern Batı ve Çakralar

1800’lerin sonlarında ve 1900’lerin başlarında Modern Batı çakraları keşfetti ve bu keşfedişten itibaren modern psikoloji Çakra Sistemi’nden her zaman ilham aldı. Caroline Myss, Anodea Judith gibi psikoloji kökenli Çakra eğitmenleri ve yazarları sayesinde günümüzde çakralara ilgi dolu dizgin devam etmektedir.
En çok satanlar listesinin her zaman üstlerinde bulunun bu yazarlar çakra sistemini insan psikolojik gelişimin bir parçası gibi görürler. Çakraları yorumlama biçimleri de modern psikoloji ile pek çok paralellik taşır.
Myss ve Judith de kadim metinlerde olduğu gibi çakraların güçlü, dengeli ve sağlıklı çalışabilmesi için nefes teknikleri, meditasyon ve yoga pozlarını önerirler. Aynı zamanda çakra çalışmalarını gündelik hayata da genişletip çeşitli farkındalık çalışmaları yapılmasını salık verirler. Peki... Güçlü, sağlıklı ve dengeli bir çakra sistemi için ne yapmalı? Nereden başlamalı? …Dediğinizi duyar gibiyiz. Gelin bir bakalım:
  • Yogaya hayatınızda yer açın:

Çakralar hakkında hiçbir şey bilmeseniz bile düzenli bir yoga pratiği ile çakra sisteminizi hiç farkına varmadan güçlendirir ve dengelersiniz. Yoga asanaları (duruşları) fiziksel beden için olduğu kadar, görünmeyen, süptil, enerji bedeni içindir de aynı zamanda. Yoga pratiğimiz kaslarımızı, fasya dokumuzu, eklemlerimizi, sinir sistemimizi olumlu anlamla etkiler, beri taraftan çakraları da uyarır ve şifalandırır.  “Hangi yoga pozları hangi çakra için faydalı?” diye sorarsanız, çok kabaca şöyle sıralayabiliriz:
  1. Ayaktaki pozlar, kuyruk sokumunu aktive eden pozlar, kök çakra
  2. Kasık ve kalça açıcılar, sakral çakra
  3. Karnı güçlendiren ve esneten pozlar, karın çakrası
  4. Kalp açıcılar, geriye bükülmeler, kalp çakra
  5. Boynu açan ve sıkıştıran pozlar (balık pozu ve omuz duruşu gibi), boğaz çakra
  6. Çocuk pozu gibi alnımızı yere koyduğumuz pozlar, meditasyonda iki kaşın ortasına odaklanmak gibi pratikler, alın çakra
  7. Meditasyon, tepe çakra
Baştan aşağı bir yoga dersini düşündüğümüzde zaten dersin gidişatı aşağı yukarı kök çakradan tepe çakraya doğru ilerlediğini görürüz.
Sağlıklı ve dengeli hazırlanmış bir yoga dersi, fiziksel ve enerji bedeninin her bir parçasına dokunan, uyaran, çalıştıran, canlandıran ve esneten bir matematiğe sahiptir. Bedende çakralar olduğuna inanmasanız bile kendinizi yoga pratiğine bırakın, fiziksel bedeniniz canlansın, zindeliğini kazansın, çakralar kendi işlerini kendileri görür zaten…
İnceleme Önerisi: 100% Doğal Great Loom matları yoga paratiğinizde size eşlik etsin.
  • Hayatınıza çakra sorularını dahil edin:

Her bir çakranın insan psikolojisinde ve gelişiminde belirgin görevleri ve yönettiği alanlar vardır. Çakralarımız nasıl çalıştığını anlayabilmek için kısaca çakra sorularını meditasyon yaparmış gibi kendimize sorabiliriz. Şimdi rahat bir oturuşa geçin, omurganız dik olsun ve kendinize aşağıdaki soruları sorun:
  1. Neye ihtiyacım var? Kök Çakra
  2. Ne istiyorum? Sakral Çakra
  3. Harekete geçebiliyor muyum? Karın Çakra
  4. Kendimi kabul edebiliyor muyum? Kalp Çakra
  5. Kendimi ifade edebiliyor muyum? Boğaz Çakra
  6. Kendimle rahat bir biçimde kalabiliyor muyum? Alın Çakra
  7. Kendimi tanıyor muyum? Tepe Çakra
Soruların cevaplarını yazın.
  • Hangi soruya cevap vermek size zor geldi?
  • Hangi soru sizi rahatsız etti?
  • Hangi soruda kendinize verdiğiniz cevap size iyi geldi?
  • Hangi soruya verecek bir cevap bulamadınız?
İşte bu çalışma çakralarımızla bağ kurabilmek için basit, pratik ve etkili bir adım. Bu basit sorular, ruhumuzda derin bir karşılık bulabilir, hatta zaman zaman cevap verirken zorlanabiliriz.
Ama günün sonunda bu zorlanma bizi ferah bir yere taşıyacaktır. Çakralarla ilgili hiçbir şey bilmeseniz bile sık sık kendimize bu soruları sormak, kendimize dair derin bir farkındalık yaratacaktır. Gündelik telaşı içinde insanın kendinden uzağa düşmesi ve bunu hiç fark etmemesi çok kolay. Bu sorular, kendi merkezimizde kalmamız için çok güçlü referanslar olacaktır.
İnceleme Önerisi: Çakra Soru çalışmasından önce mekanınızın enerjisini temizleyin
  • Çakra renklerine ve çakra taşlarına ve çakra sembollerine hayatında yer ver:

Renklerin ve doğal kristal taşların, çakraların gizemli dünyasında yeri bir ayrıdır. Kadim inanışlara göre her bir çakranın rengi ve doğal kristal taşları vardır. Herhalde gündelik hayatımıza çakra renklerine ve taşlarına yer vermemiz çakralarımızla bağ kurabilmenin en zevkli hali olacaktır.
Çakra Taşları bedendeki birikmiş fazla negatif yüklemeleri alarak zihinsel yorgunluğu ve stres seviyesini azaltmaktadır.
Çakraların renkleri ve doğal kristal taşları
  1. Kök Çakra:
Rengi: Kırmızı veya siyah, Doğal Taşı: Siyah obsidiyen, Jasper, Aventurin, Kaplan Gözü
  1. Sakral Çakra:
Rengi: Turuncu Doğal Taşı: Kaplan Gözü, Kehribar, Mercan
  1. Karın Çakrası
Rengi: Sarı Doğal Taşı: Sitrin, Kaplan Gözü, Sarı Topaz, Sarı Jasper
  1. Kalp Çakrası
Rengi: Yeşil, Pembe Doğal Taşı: Yeşil Aventurin, Roze Kuvars, Kunzit, Pembe Turmalin
  1. Alın Çakrası
Rengi: Mavi-Mor Doğal Taşı: Lapis Lazuli, Ametist, Mavi Akik, Obsidiyen
  1. Boğaz Çakrası
Rengi: Mavi-Mor Doğal Taşı: Lapis Lazuli, Ametist, Mavi Akik, Obsidiyen
  1. Tepe Çakra
Rengi: Mor, Beyaz Doğal Taşı: Ametist, Duru Kuvars
İnceleme Önerisi: Çakra sembollerini hayatınıza sokmanın en şık ve pratik yolu Çakra Sembollü Abolone Kolye
  • Hayatınıza çakra seslerini (mantralarını) dahil edin.

Bedeninizde enerji tekerleklerinin olduğuna inanmayabilirsiniz.
Sizi kim suçlayabilir? Çakralara inanmasanız bile her gün bir süre sessizlik içinde yalnız kalabileceğiniz bir yere çekilin, omurganızın dik, omuzlarınızın rahat olacağı rahat bir bağdaşta oturun.
Yüksek sesle ya da içinizden mırıldanarak aşağıdaki çakra mantralarını söyleyin
  1. LAM, LAM LAM…. Kök Çakra, kuyruk sokumunuzda kırmızı rengi görselleyin.
  2. VAM, VAM, VAM… Sakral Çakra, genital bölgenizde turuncu rengi görselleyin.
  3. RAM, RAM, RAM… Göbek deliğiniz etrafında sarı rengi görselleyin
  4. YAM, YAM, YAM… Kalp bölgenizde yeşil ya da pembe rengi görselleyin.
  5. HAM, HAM , HAM… Boğaz bölgenizde mavi rengi görselleyin
  6. OM, OM, OM… İki kaşın ortasında mor rengi görselleyin
  7. Kendinizi sessizliğe bırakın… Başınızın tepesinde beyaz rengi görselleyin…
Her gün bu pratiği yaptıktan sonra bir bakın; görsellemeler sırasında bedeninizde neler hissediyorsunuz?

Veeeeee...

Sizin için özenerek hazırladığımız Çakra Testimizi çözün! Test sonuçlarınıza göre size bazı uygulama önerilerimiz olacak.
Tüm uygulama önerilerimizi Youtube kanalımızda, Blog yazılarımızda, Podcast'lerimizde bulabilirsiniz. Dengede kalın, iyi kalın, sağlıklı kalın. Çağla Güngör Yin yoga ve meditasyon öğretmeni                
Bloga dön