Okuma Önerisi: Koku Bizi Neden Etkiler?Hangi Koku Neye İyi Geliyor? Parfümlerin üretiminde sandal ağacı, portakal, lavanta gibi doğal kokular kullanılıyor ancak belli bir karışım sonucu o parfümün markasına özel, gizli formüllerle bunlar oluşturuluyor. Diğer yandan kokuyu saf haliyle duyumsamak bambaşka bir deneyim. Saf kokuların hem mekanın hem insanın enerjisine etki ettiğine inanılıyor. Doğal kokuları, Palo Santo, adaçayı, California White Sage, lavanta, defne, yasemin gibi tütsüler ve doğal uçucu yağlar olarak iki grupta inceleyebiliriz.
Okuma Önerisi: Kuru Dallardan Gelen Güzel Kokulu ŞifaÖncelikle uçucu yağların yararlarından söz edelim. Ardından bulunduğumuz ortamı dumanıyla arındıran ve şifalandıran doğal tütsüler diyebileceğimiz Palo Santo ağaç tütsü ve bir adaçayı türü olan California White Sage’in yararları neler, bunlara bakalım… Uçucu yağlar bitki ve çiçek özlerinden üretiliyor ve aromaterapide sıklıkla kullanılıyor. Limbik sistem adı verilen ve beynimizin duygu, davranış, uzun süreli hafıza fonksiyonlarında etkili olan bölüm, aynı zamanda koku alma duyumuzla ilgili. Dolayısıyla özellikle doğal kokular, yani saf kokular, çağrışımlarımızda, anılarımızı hatırlatmada oldukça etkili. Limbik sistem ayrıca solunum, kalp atış hızı ve kan basıncı gibi birçok istemsiz fizyolojik işlevi kontrol etmede rol oynar. Bu nedenle, esansiyel yağların vücudumuzda fiziksel bir etki yaratabileceği de söylenir. Yapılan incelemeler sonucu söylenebilir ki 90’dan fazla uçucu yağ çeşidi bulunuyor ve bunların her birinin kendine özgü kokusu, faydası bulunuyor. En çok bilinen ve tercih edilen yağlar arasında şunlar yer alıyor:
Uçucu Yağlar ve Yararları
- Nane Yağı: Enerjiyi artırmada, baş ağrısını gidermede ve sindirimi rahatlatmada kullanılıyor.
- Lavanta Yağı: Stresi gidermede kullanılıyor.
- Sandal Ağacı Yağı: Sinirleri yatıştırıyor ve odaklanmaya yardımcı oluyor.
- Bergamot Yağı: Stresi azaltıyor, egzama gibi cilt sorularını gidermede kullanılıyor.
- Gül Yağı: Ruh halini iyileştirmek ve kaygıyı azaltmak için kullanılıyor.
- Papatya Yağı: Ruh halini iyileştirmek, rahatlatmak üzere kullanılıyor.
- Ylang-Ylang Yağı: Baş ağrısı, mide bulantısı ve cilt rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılıyor.
- Çay Ağacı Yağı: Enfeksiyonları gidermede ve bağışıklığı güçlendirmede kullanılıyor.
- Yasemin Yağı: Depresyonu hafifletmek, libidoyu dengelemek için kullanılıyor.
- Limon Yağı: Sindirimi rahatlatmak ve baş ağrısını gidermek için kullanılıyor.
Okuma Önerisi: Beş Duyu MeditasyonuNational Institutes of Health’in web sitesinde yayınlanan araştırmaları derleyen Health Line, uçucu yağların masaj sırasında stresi aldığını ancak anksiyeteyi gidermede bir etkisinin olmadığını belirtiyor. Diğer yandan 90’ların başında yapılan bir araştırmada, katılımcıların şakaklarına nane ve etanol karışımı sürmenin baş ağrısını hafiflettiği bilgisine yer veriliyor. Son zamanlarda yapılan araştırmalarda yine nane yağının yanı sıra lavanta yağının baş ağrısını gidermede etkili olduğu bulguları elde edilmiş. Dahası, şakaklara papatya ve susam yağı karışımı sürmenin baş ağrılarını ve migreni tedavi edebileceği öne sürülüyor. Bu karışımın eski bir Pers şifalanma yöntemi olduğu biliniyor. Lavanta yağının doğum sonrasında kadınların rahat bir uyku uyumasını desteklediği ve kalp hastalığı olanların uyku kalitesini iyileştirdiği yine National Institutes of Health’in web sitesinde yer verilen bilgiler arasında. Uçucu yağların ve doğal tütsülerin yararları bir yandan araştırılmaya devam ederken şunu söyleyebiliriz ki; binlerce yıldır Hint coğrafyasından Güney Amerika’ya pek çok kültürde kendine yer edinen doğal kokular, yukarıda belirttiğimiz gibi bir yandan da limbik sistemde etki alanına sahip olduğundan için duygu durumumuzu da etkiliyor.
İnceleme Önerisi:Size iyi gelen kokuların anılarınızdaki yerine kısa bir meditasyon uygulamasıyla daha yakından bakabilirsiniz:
Uygulama Önerisi: Beş Duyu MeditasyonuUçucu yağların yanı sıra anavatanı Güney Amerika olan ve bu topraklarda yaşayan şamanların ritüellerinde, şifalanma çalışmalarında kullandıkları Palo Santo’nun ve California White Sage’in yararlarına yakından bakalım.
Palo Santo’nun Yararları
- Duygu Durumuna Şifa:
- Baş Ağrısına Şifa:
- Mekânın Enerjisine Şifa:
- Zihne Şifa:
İnceleme Önerisi: Palo Santo’nun yararlarını deneyimlemek için Great Loom Palo Santo tütsü setlerine buradan ulaşabilirsiniz.
California White Sage’in Yararları
- Arındırır: En çok kullanılan adaçayı türü White Sage, antimikrobiyal ve antibakteriyal özelliklere sahiptir. Yani, havadaki bulaşıcı bakterileri, mantarları uzak tutar ve böcekleri de uzaklaştırır.
- Tazeler: Pozitif iyonlar, evcil hayan tüyleri, tozlar, küf vb’dir. White Sage yakıldığında havaya negatif iyon yayılır. Böylece pozitif iyonların nötrlenmesine yardımcı olur yani havayı tazeler.
- Rahat Solunumu Destekler: Astımı ve alerjisi olanlar için havadaki küf, toz, evcil hayvan tüyü gibi pozitif iyonlar nefes almayı zorlaştırır. White Sage’in dumanı iyonları nötrleyeceği için mekanınızda rahat nefes alıp verebilirsiniz. Burada önemli olan; astım ya da alerjik rahatsızlığı olanların White Sage yakılan odada tütsüleme ve odayı havalandırma işleminden sonra odayı kullanmalarıdır.
- Olumsuz Enerjiyi Uzaklaştırır: Şamanlar ve şifacılar, White Sage’in kötülükler uzaklaştırmada, anlaşmazlıkları çözmede yardımcı olduğuna inanırlar ve ritüellerinde sıklıkla bu şifalı bitkiyi tütsü olarak kullanırlar. Bu olumsuzluklar içerisinde geçmiş travmalar, kötü deneyimler, başkalarından gelen olumsuz enerjiler vardır.
- Nesnelerin Enerjisini Yeniler: Şamanik gelenekte, White Sage ile yapılan tütsülemenin, özellikle çok kullanılan, anısı iyi hisler barındırmayan ya da ikinci el satın alınan nesnelerin enerjisini yenilediğine inanılır. Siz de satın aldığınız ya da çok iyi hatırları olmayan ancak vazgeçmek istemediğiniz bir eşyanın enerjisini yenilemek için White Sage ile tütsüleme yapabilirsiniz.
İnceleme Önerisi:
- Ruh Halinizi İyileştirme Yardımcı Olur: Şifacı ve Şamanik gelenekte, White Sage ile tütsülenme sayesinde kişinin olumsuz ruh halinden kurtulabileceğine inanılıyor. “Meksika Geleneksel Tıbbında "sinir", anksiyete ve depresyon tedavisi için şifalı bitkiler” başlıklı araştırmaya göre duygudurum bozukluklarının tedavisini önemli bir geleneksel şifa yöntemi olarak desteklediği ortaya konuyor. Missisipi Üniversitesi’nde yapılan başka bir araştırmada ise White Sage’in beyindeki duygu durumunu yükselten, stresi azaltan, ağrıyı hafifleten reseptörleri aktive eden bileşimler açısından zengin olduğunu ortaya koydu.
- Uyku Kalitesini Artırmayı Destekler: Şamanik ve şifacı gelenekte White Sage ile tütsülemenin iyi uyku için de kullanıldığı görülür. Bazı araştırmalar White Sage’in uykusuzluğu azaltacak bazı bileşimler içerdiğini gösteriyor.
- Bilişsel Gücü Artırır: “Adaçayı: Potansiyel Bilişsel İyileştirici ve Koruyucu Etkilerinin Gözden Geçirilmesi” başlıklı araştırmaya göre, White Sage’in bilişsel açıdan güçlendirici etkisi Alzheimer ve demans için umut verici. Negatif enerjiyi dağıtmaya, ruh halini iyileştirmeye ve sezgiyi güçlendirmeye ek olarak, White Sage’in dumanı hafızanızı ve odaklanmanızı keskinleştirmeyi vaat ediyor.
- Enerjinizi Yükseltmeye Yardımcı Olur: Yaşadığımız alandan kullandığımız nesnelere, aldığımız nefesten duygu durumumuza pek çok alanda bizi tazeleyen, yenileyen White Sage’in bu etkileri sayesinde enerji verici ve yorgunluğu gidermede destekleyici olduğunu söylemek yine araştırmalar ışığında mümkün.
- Güzel ve Doğal Bir Koku Duyumsamak İyi Hissettirir: White Sage, sade, saf, doğal aromalı çok hoş bir kokuya sahiptir. Kimyasal içermeyen bir hava tazeleyici olarak güzel kokusuyla duygu durumumuz olumlu yönde etkiler.
Nilüfer Eyiişleyen yogabiz,pro