Enerji Bedeni Nasıl Dengelenir? 5 Uygulama

Enerji Bedeni Nasıl Dengelenir? 5 Uygulama

Fiziksel beden, zihin ve enerji bedeni görünmez iplerle birbirine bağlıdır. Bu görünmezlere; "nefesimiz, duygularımız, düşüncelerimiz" diyebiliriz. Fiziksel bedenimizi biliyoruz da enerji bedeni deyince aklımıza ne geliyor, öncelikle buna bakalım. Özellikle Doğu bilgisinde fiziksel beden ile süptil beden birbirinden ayrı düşünülemez. Süptil kelimesi İngilizcedeki “subtle” kelimesinin Türkçeye uyarlanmasıyla dilimizde de yer buldu. İngilizcede “derin anlamlı, ince, hafif” gibi karşılıkları olan bu kelime “subtle body / süptil beden” şeklinde, enerji bedenini nitelemek için kullanılıyor.
İnceleme Önerisi:
  Enerji bedeni / süptil beden, ne tamamen elle tutulur gözle görülür ne de hiçbir şekilde görünmez haldedir. Yani bir ruhsallık halinden söz edilmez süptil beden dediğimizde. Dolayısıyla burada süptil beden üzerine çalışmalar yapmak anlamlı hale gelir. Enerji bedenini canlandırmak, dengelemek söz konusudur Doğu temelli uygulamalarda. Bunlar da önce fiziksel bedenden başlayarak giderek soyutlaşır. Örneğin yogada asana pratikleri yapmak fiziksel bir çalışma iken pranayama çalışması hem fiziksel hem süptil bedene etki eder. Meditasyon ise belli teknikleriyle süptil beden üzerine çalışmadır. Süptil beden ile ruhu karıştırmamak gerekir. Ruh, özdür, ulaşılması “gereken” mutlak değişmez, atman’dır. Doğu bilgisinde ruh, mükemmeldir.

Enerji bedenini neler oluşturur?

Aslında çok sık duyduğunuz çeşitli etmenleri vardır enerji bedeninin. Bunlardan biri çakralardır. Çakralar, bedenimizin enerji merkezleridir. Evet gözle görülüp elle tutulmazlar, onlar tam da “subtle” kelimesinin karşılığına denk gelecek şekilde “derin anlamlı, ince, hafif”tirler. Her bir çakranın özelliklerini ve çakra sistemini ayrıntılarıyla ele aldığımız yazı dizimizi okumanızı öneririz.
Okuma Önerisi: Çakraların Kulağına Fısıldadıkları
Enerji kavşakları diyebileceğimiz çakraların yanı sıra enerji kanalları vardır süptil bedende. Buna Hint geleneğinde nadi, Çin tıbbında meridyen denir. Bedenimizde enerjinin aktığı kanallardır bunlar. Bu enerjiye de Hint prana, Çin çi der. Türkçe için bir kelime kullanacak olursak can iyi bir karşılık olur.

Katman katman bedenlerden oluşuyoruz

Yoga felsefesinin temelini oluşturan Vedik felsefede, kosha kavramından söz edilir. Kosha’yı “katman, beden, kılıf” olarak düşünebiliriz. En dıştaki fiziksel bedenimizdir, ardından Türkçesini can olarak kullandığımız prana kılıfı gelir. Sonra zihin ve ardından zihnin süptil katmanı diyebileceğimiz Vijnanamaya… Jnana, Sanskrit dilinde bilgi anlamına gelir. “Vi” öneki de “gizli” anlamına… Yani bilginin süptil, sezgizel hali diyebiliriz. Gündelik bilgi ile sezgisel bilgi, fiziksel beden ile süptil bilgi vurgusu yapar Yoga ama bunları ayırmaz. İç içe geçmiş olduğunu, birbirlerini etkilediklerini belirtir.
Okuma Önerisi: Varoluşumuzun Beş Katmanı ve Kosha Meditasyonları

Enerji bedeni çalışmaları

Varoluşumuzu etimizle kemiğimizle, iskelet, kas, dolaşım, sindirim sistemimiz, sinir sistemimizle; zihinsel süreçlerimizle ve ruhumuzla bir bütün olarak hissederiz. Bunlar birbirinden ayrı düşmeye başladığında, beden farkındalığı, duygu farkındalığı kaybolduğunda, zihin bulandığında tüm sistemimiz dağılmaya başlar. Bu nedenle fiziksel bedenden enerji bedenine varoluşumuza bütüncül yaklaşıp kendi üzerimizde deyim yerindeyse 360 derecelik çalışmalar yapmalıyız. Önerilen 5 uygulama bu nedenle birbirini tamamlayacak nitelikte. Yani bu uygulamaların tamamını düzenli olarak hayatınıza, sisteminize dahil ettiğinizde enerji bedeninizin ihtiyacını karşılamış olursunuz. Bu şu anlama geliyor, yapacağınız uygulamaların hepsi sizin için. Bir başkası için değil ve bu sayede sağlıklı fiziksel bedene, açık zihne, dingin ruh haline kavuşmaya başlarsınız.

Uygulama 1, Beden Farkındalığı

Katıldığım ilk yoga dersinde, kobra duruşuna (bhujangasana) geçtiğimde omuzlarımı kulaklarıma o kadar çok çekmişim ve boynumu sıkıştırmışım ki hocam beni o halde gördüğünde “Aman Tanrım!” demekten kendini alamamıştı. O zamanlar bedenimdeki bazı ağrıların farkındaydım ama beden farkındalığım neredeyse hiç yoktu. Sadece kilo alıp vermekle ilgileniyordum. Ardından o yoga dersinin sonundaki shavasana’da (ceset duruşu / derin gevşeme) hocanın, bedenimizi önce fark ettirmeye sonra da gevşemesine izin vermemize dair yönlendirmeleri adeta zihnimde kapalı duran bir pencerenin açılmasını ve içeriye taze, tertemiz hava dolmasını sağlamıştı. Bedenimi fark etmeden, ne kadar çok tutuyormuşum, sıkıyormuşum. Hocamız da zaten hep “bırakmak”tan söz ederdi. Bedeni, nefesi, düşünceleri bırakmak… Bu farkındalık sayesinde asana pratiğim de elbette çok değişmişti. Bedenimin farkında olmak, onu günlük hayatta da rahatça kullanmamı sağladı. Bu nedenle enerjinin bedeninizde rahat akışını sağlamanız için yani enerji bedenini canlandırmak için öncelikle fiziksel bedeninizi fark edip onu bilinçli olarak gevşetmelisiniz. Aradan yıllar geçmesine rağmen bunu hala pratik ederim çünkü zihin kurnazca araya girip yine fark etmeden bedenimi sıkmama neden olabiliyor. Yani önerdiğim beden farkındalığı çalışmasını her asana pratiği öncesi/sonrası, her gece uyumadan önce de yapabilirsiniz. Rahatça uzanıp bu ses kaydına kulak verebilirsiniz:  
Beden Farkındalığı Meditasyonu

Uygulama 2, Yogasana Pratiği

Günümüz yaygın söylemiyle yoga yapmak... Fiziksel bedeniniz üzerine çalışmak istediğinizde pilates yapın, yürüyün, yüzün ama enerji bedeni için yoga yapın. Çünkü yoga, nefes çalışmalarıyla bir bütündür. Ayrıca prana’nın bedende rahatça akışını sağlamak üzere oluşturulmuş benzersiz bir disiplindir. Bu nedenle farklı fiziksel egzersiz tercihleriniz elbette olabilir ama araya yogayı da almanız enerji bedeninizi canlandırıp dengeleyen bir varoluş hali sunacaktır. Eğer eforlu bazı egzersizler yapıyorsanız yogayı daha sakin bir stilde uygulayabilirsiniz. Yin yoga, fasyayı nemlendiren, bağ dokuyu canlandıran, kasları ve eklemleri rahatlatan bir stil olarak prana'nın aktığı kanalları yani nadi’leri, Yin Yoga söylemi ile meridyenleri açar, harekete geçirir. İşin içine kas sisteminin de dahil olduğu bir stile ihtiyacınız varsa Hatha Yoga, Vinyasa, Ashtanga, Iyengar stillerini de seçebilirsiniz.  
Yin Yoga ve Hatha Yoga çalışmaları için YouTube kanalımız

Uygulama 3, Nefes çalışmaları

Günde 21.600 kere nefes alıp veriyoruz. Bunu bilinçli yapmıyoruz. Pranayama ise bir nevi bilinçli soluk alıp vermektir. Pranayama’nın anlamı enerjinin genişlemesidir. Belli tekniklerle alınan, tutulan, verilen kontrollü nefes çalışmaları beden farkındalığı olan, yoga ile açılmış esnemiş, güçlenmiş bir bedende prana’nın akışı için çok ama çok önemlidir. Enerji bedeninin genişlemesi ve dengelenmesi pranayama’nın etkisiyle farklı bir boyut kazanır.  
Pranayama çalışmaları için YouTube kanalımız

Uygulama 4, Konsantrasyon çalışmaları

Mindfulness üzerine yapılan bazı araştırmalarda, insan zihninden günde ortalama 70 bin düşünce geçtiği belirtiliyor. Bunların çoğunu fark etmiyoruz bile. Bazıları da bilinçaltına ve bilinçdışına itiliyorlar zaten. Bir de gün içinde maruz kaldığımız görsel ve işitsel uyaranları da eklersek zihnimizin oldukça yorgun, yoğun, kalabalık ve telaşlı olduğunu kabul edebiliriz. Bu nedenle meditasyona oturmadan önce konsantrasyon çalışmaları yapmak, düşünceler bulutunu aralamaya yardımcı olacaktır. Nefes çalışmalarıyla sinir sistemimizi regüle edip ardından gündelik zihni sakinleştirmek bizi meditatif hale hazırlar. Bunun için nefes farkındalığı uygulayabilirsiniz. Ayrıca trataka da gözlerinizle ve zihninizle odaklanabileceğiniz etkili bir konsantrasyon tekniğidir.
Trataka, Nefes Farkındalığı ve Keskin Dikkat Meditasyonları

Uygulama 5, Çakra Meditasyonu

Enerji bedeni üzerine odaklanıp yoğunlaşarak enerji bedenini dengeleme çalışmanızı tamamlayabilirsiniz. Başta da belirttiğim gibi, bu çalışmaların hepsini bir bütün olarak düşünmek ve uygulamak gerekiyor. Kendimiz için yapacağımız bu 360 derecelik çalışma ömür boyu sürecek bir “sürdürülebilir iyi hissetme” çalışmasıdır. Çakra meditasyonları, enerji bedeninizi dengelemek için oldukça etkilidir. Çalışmaya kök çakradan başlayabilirsiniz… Kök çakradan omurga boyunca başın tepesine kadar yükselen her bir çakraya her gün sırayla odaklanabilir, çakraların renklerini, döngüselliğini imgeleyip ardından her bir çakranın duygusuna yoğunlaşarak sizdeki etkilerini gözlemleyebilirsiniz. Çakraların duyguları için adres yine çakralar yazı dizimiz…

Çakra Meditasyonları ve Çakra Podcast'i

 

Nilüfer Eyiişleyen

yogabiz.pro 

Bloga dön