Hangi Yoga Stili Sizin için Uygun?

Hangi Yoga Stili Sizin için Uygun?

-Yogayı seviyorum. -Yogayı sevmiyorum. -Yoga bana iyi geliyor. -Yogadan sıkılıyorum.
Yoga pratiğine dair tüm bunları söylüyoruz ama aslında “Hangi Yoga?” diye sormak gerekli.
Hangi yogayı seviyoruz ya da sevmiyoruz, hangi yogadan sıkılıyoruz? Dışardan bakıldığında tek bir yoga varmış gibi görünse de yoga pratiği çok geniş bir yelpazeden oluşuyor aslında. Dolayısıyla araştırarak, deneyimleyerek kendimize uygun bir stili bulmak en doğrusu. Hangi yoga stilinin bize iyi geleceği konusunda rehberimiz elbette bedenimiz ve hislerimiz olacaktır. Bedenimizin sağlık tarihçesi, yaşam biçimimiz, fiziksel ve ruhsal ihtiyaçlarımız bu konuda belirleyici. Burada sizlere önereceğimiz nokta ise, yoga pratiğinizde sevdiğiniz, size iyi gelen stiller dışında farklı yoga veya egzersiz stillerine de zaman zaman hayatınızda yer vermeniz. Örneğin kendinizi çok yorgun hissediyorsunuz, yumuşak akışlı bir hatha yoga ve yin yoga size çok iyi gelebilir ama hafif tempolu bir yürüyüş ya da yumuşak akışlı bir vinyasa dersi de sizi canlandıracak, enerjinizi yükseltecektir. Aynı şekilde çok enerjik, yerinde duramayan biri olabilirsiniz ve bu özelliklerinizden dolayı ashtanga yogayı tercih edebilirsiniz. Gelin görün ki bedeninizin dinlenmeye, kendini bırakmaya da ihtiyacı var. Enerjinizi dengeleyecek, sizi biraz sakinleştirecek bir yoga stilini ara ara pratiğinize dahil etmeniz size iyi gelecektir. Bedenimizin, zihinsel yapımızın ve ruh durumumuzun Yin Yang dengesini korumak oldukça kıymetli.
Okuma Önerisi: Hayatımızda Yin Yang Dengesini Oluşturmak Podcast Önerisi: Bir Yoga Dersinde Neler Oluyor? Okuma Önerisi: Nasıl Bir Egzersiz Planı Yapılmalı?
  Gelin şimdi belli başlı yoga stillerine bir bakalım:

Hatha Yoga

Hatha, “Ha” ve “tha” kelimelerinden oluşur. “Ha” güneş, “tha” ay anlamına gelir. Güneş bedeni, Ay ise zihni simgeler. Yoga asanaları (yoga duruşları), nefes teknikleri, zihin çalışmaları bedeni ve zihni aynı zaman mekanda buluşturmayı amaçlar. Hatha Yoga bedeni güçlendirmek ve esnetmek üzerine yoga pozlarının pratik edilmesidir. Raja Yoga'nın bir koludur ve fiziksel duruşlara ve nefes talimlerine ağırlık veren okuludur. Bu okul Yogi Swatmarama tarafından 15. yüzyılda Hindistan'da başlatılmıştır. En önemli kitabı Swami Svatmarama'nın "Hatha Yoga Pradipika" adlı eseridir. Eser Türkçe'ye Bora Ercan tarafından çevrilmiş ve yorumlanmıştır. Bugün ağırlıkla Batı’da yoga stüdyolarında uygulanan yoga stilidir. Hatha Yoga diğer yoga stilleri için bir çatı görevi görür.

Asthanga Yoga

Ünlü yogi Krishnamacharya’nın öğrencisi olan ve onunla uzun yıllar çalışan Pattabhi Jois tarafından oluşturulan ve dünyaya tanıtılan Asthanga Yoga, nefes ile hareketin senkronize olması ile yapılan bir biri ardına ilerleyen akışkan poz serisinden oluşur. Her asanada (yoga pozunda) kalınacak nefes sayısı bellidir. Pratik boyunca oldukça terlenir, ki bu da bedeni toksinlerden arındırır, dolaşımı ve sinir sistemini düzenler. Beden esner ve güçlenirken sinir sistemi sakinleşir. Ashtanga Yoga pratiğinde nefes ile hareketin arasında tam bir koordinasyon vardır. Bu koordinasyon zihni meditatif hale getirir. Geleneksel Asthanga Yoga pratiklerinde hoca çok önemlidir. Bir sonraki asanaya geçip geçmeyeceğinizi hocanız karar verir. Ashtanga Yoga değişmez bir sırası olan toplam altı seriden oluşur.
Okuma Önerisi: Doğru Yoga Hocasını Nasıl Seçerim?

Şivananda Yoga

20.Yüzyılda Vishnudevananda tarafından kurulan bir yoga sistemidir. Geleneksel bir Sivananda dersi pranayama (nefes çalışması), güneşe selamla serisi, 12 temel asana (yoga duruşları) ve derin gevşemeyi içeriyor. Şivananda yogada her derste aynı seri pratik edilir.

 Vinyasa Yoga

Vinyasa kelimesinin Sanskrit kökenine bakarsak "nyasa" yerleştirmek  "vi" ise özel bir şekilde yerleştirmek anlamına gelmektir. Vinyasa Yoga, asanaların adeta bir koreografi içinde nefesin akışıyla birbirine bağlanmasıdır. Vinyasa Yogayı  “asanaların zekice dizilimi” olarak tanımlayabiliriz. Vinyasa Yogada belli bir seri yoktur. Vinyasa kelimesi ayrıca, bir vinyasa sınıfında belirli bir poz dizisi için de kullanılır: Chaturanga’dan Yukarı Bakan Köpek’ten buradan da Aşağı Bakan Köpek’e yapılan geçişlere Vinyasa denir. Bir Vinyasa Yoga dersi ısınma hareketleri ile başlar, dinamikten statiğe doğru ilerler. Derste bir asanadan diğerine  nefesle birlikte, belli bir ritimde “akış” korunarak geçilir. Her bir pozda yaklaşık 3 ile 5 nefes arası kalınır.

Iyengar Yoga

B.K.S. Iyengar tarafından geliştirilen Hatha Yoga asanaları içinde bedeni blok, kemer benzeri malzemelerle desteklerek bedeni kendi yapısına uygun bir biçimde pozlar içinde kalması prensibi üstünden ilerleyen bir yoga stilidir. Iyengar Yoga'da beden hizası önemlidir. Bu hiza bedeni zorlayarak değil malzemeler eşliğinde bedeni destekleyerek kazanılır.

Yin Yoga

Temellerini geleneksel Çin Meridyen Tıbbı’ndan alan Yin Yoga’da kaslar pasif bırakılarak yoga pozları içinde üç ile beş dakika arası kalınır. Yin Yogada kaslardan ziyade eklemler, fasya, derin bağ doku üstünde çalışmak hedeflenir. Kas sistemi ritmik hareketler ile esneyip güçlenirken, eklem, bağ doku gibi bedenimizin daha sert yapıları bir asana içinde belli bir süre kaldığında rahatlayıp, asananın etkisini hisseder hale gelir. Yin Yoga özellikle Asthanga, Vinyasa Yoga pratiği olanlar için eşşiz bir bedeni rahatlatma ve dinlendirme sistemidir.
Uygulama Önerisi: Youtube kanalmızda pek çok Hatha ve Yin Yoga dersi

Kundalini Yoga

Kısaca saf yaşam enerjisi olarak tanımlayabileceğimiz Kundalini’nin insan vücudunda bulunan gizemli evrim enerjisi olup, üstünde çalışılmadığında uyuyan, hareketsiz potansiyel bir güç olduğuna inanılır. Doğu anlayışına göre insan fiziksel bedeninin yanı sıra bir de enerji bedeni vardır. Duygusal çalkantılar, fiziksel rahatsızlıklar, kronik stres enerji bedenindeki blokajlara sebep olur. Kundalini Yoga da aynı anda nefes, meditasyon, yoga pratiği ve mantra (ses titreşimi) kullanımı ile enerji bedenindeki blokajları açar, Kundalini enerjisi uyanır.
Bloga dön