İnceleme Önerisi: Meditasyon pratikleriniz öncesi mekanın havasını temizlemek için
-
Hayatınızın sorumluluğunu alın
“Sinir sisteminiz sizinle aynı evde büyüdü.”Bebekliğimiz, çocukluğumuz harika geçmiş olabilir, o döneme ait pek çok yetişkin halimizde bile bizi sinirlendiren, korkutan, hatta donduran anılarımız olabilir. Kişiliğimizin bizi zora sokan, hayatımızı zorlaştıran alışkanlıklarımız, duygu sarmallarımızın kökenleri çocukluğumuzdan gelebilir. Bir bebek, bir çocuk, bir genç ailesinin karşısında her zaman güçsüz, savunmasızdır; sadece ailesinin ona sunduğu şartlara göre kendini korumak için kendince adaptasyon stratejileri geliştirir. Bu adaptasyon stratejileri bazen uyumu olmak bazen de isyan etmek şeklinde olabilir. Bir çocuğun, bir gencin psikolojik ve fizyolojik olarak henüz gelişmelerini tamamlamamış olduklarını düşünürsek, hayatlarının sorumluluğunu almaları beklenemez. Yetişkin olduğumuzda ise, çocukluğumuzda tohumları atılan kişiliğimiz mucizevi bir biçimde değişmiyor. Kişiliğimizin temelli o dönemde nasıl atıldıysa biz de o temel üstüne kuruyoruz “evimizi”, yani kişiliğimizi. İşte o temellerimiz, hayatımızın yetişkinlik dönemlerinde bizi yeterince desteklemiyor olabilir; zaman zaman kendimizi çekingen, korkak, yeteneksiz, her durumda şanssız, tembel vs. olmakla suçlayabiliriz. Ya da… Ailemizi, çocukluğumuzun geçirdiğimiz sosyal çevreyi, belki ülkemizin şartlarını suçlar, faturayı onlara keseriz. Ve biliyor musunuz, bunu yapmakta haklıyız da… Huzurlu, sevgi dolu bir ailede, sosyal refahı yüksek bir sosyal çevrede (ülkede) geçen bir çocuklukla, huzursuz, sevgisiz bir ailede sosyal refahı düşük bir çevrede (ülkede) geçen çocukluk arasında ilerde kendimizi nasıl hissedeceğimiz açısından büyük bir fark vardır. Ama işte… Hayatımızın sorumluluğunu almak, her şeye rağmen, kendimizi desteklemek, sevmek, sarıp sarmalamak demektir.
Geçmişimizin üstünü örtmeden, oradaki hikayeye kulak vererek, gereken destekleri alarak, bu günümüzün tüm sorumluluğunu almalıyız.Hayat, başına gelenler için devamlı başkalarını suçlayan yaşı büyük insanlarla dolu. Yetişkin olmak ise özenli, dikkatli, şefkatli bir ebeveyn gibi kişinin kendisiyle ilgilenmesi ve sorumluluğu almasıdır. Kişiliğimizin bazı tarafların, bazı alışkanlıklarımızın gündelik hayatımızı zora soktuğunu fark etmek bu konuda atacağımız büyük bir adım aslında. Daha sonrasında bu alanlarda yapmak istediğimiz, ihtiyaç duyduğumuz değişiklikleri nasıl yapabileceğimizi düşünmemiz gerekli. Şu üç soru belki işimize yarayabilir:
- Hayatımın sorumluluğu almak için neye ihtiyacım var?
- Hayatımın sorumluluğu almak için kendimi nasıl desteklerim?
- Hayatımın sorumluluğunu almak için neyi bekliyorum?
Yetişkin olmak, hayatının sorumluluğunu almak ile ilgili önereceğimiz kitaplar:
Yerdeniz Üçlemesi, Ursula Le Guin- Yerdeniz Büyücüsü
- Atuan Mezarlığı
- En Uzak Sahil
-
Hayallerinizi ertelemeyin
Hayallerinin peşinden giden kişiler:
- Kendi içlerindeki yapabilme gücüne inanırlar
- Hayallerini parçalara bölerler, küçük bir parçadan başlayarak çalışırlar
- Sistematiktirler
- Disiplinlidirler, kendilerine uygun çalışma programı çıkarırlar
- Zaman zaman zorlanacaklarını bilirler, bundan korkmaz, zorlanmanın işin bir parçası olduğunu bilirler ve üstelik bundan zevk alırlar
- Sonuca değil, sürece odaklanırlar, süreçten zevk alırlar. Zevk aldıkları için devam ederler
Hayallerini gerçekleştirmek için adım atamayan kişiler ise:
- Hayallerini gerçekleştirmek için yeterince güçlü hissetmezler
- Süreç gözlerinde büyür
- Nerden başlayacaklarını bilemezler
- Zaman zaman çok hevesli olsalar da disiplinle her gün bir şey yapamazlar
- Zorlandıklarında vazgeçerler
- Sonuca odaklanırlar; başarısız olma, beğenilmeme ihtimali gözlerini korkutur.
- Hayal ettikleri şey gerçekten hayalleri değildir aslında; belki aileleri ya da yakın çevrelerinden etkilenerek o hayale, amaca tutunmuşlardır. İçten bir çağrı olmadığı için hayallerine sahip çıkamazlar
- "Benim başıma iyi bir şey gelmez" gibi ve benzeri gerçek dışı inançları vardır.
Kendi hayallerine uzak düşmüş bir kişi, bu halin eksikliğini hep içinde taşır.Huzurlu, sağlıklı, kendini anlamlı ve tam hissedebilmek için hayallerimize kulak vermeli ve bu hayallerin ete kemiğe kavuşmaları için elimizi taşın altına koymalıyız. Kendimize bunu borçluyuz.
Önerdiğimiz film
Revolutionary Road, Hayallerinin Peşindeİnceleme Önerisi: Yoga pratiklerinizin en yakın arkadaşı
-
Bedeninize iyi bakın
Aşağıda önereceğimiz bazı kitaplar, insan sağlığına bütüncül yaklaşmanın önemini daha iyi anlatacaktır.
- Vücudunuz Hayır Diyorsa, Gabor Mate
- Beden Kayıt Tutar, Bessel Von der Kolk
- Beyin-Bağırsak Bağlantısı, Dr. Emeran Mayer
- Beynini Doğru Besle, Dr. Banu Taşçı Fresko
İnceleme Önerisi: Su içmeyi teşvik etmenin en güzel yolu
-
Konfor alanınızdan çıkın
Ama bir ömür devamlı aynı akışta geçtiğinde enerjimizi çökmüş, görüş açımızı daralmış, duygusal hallerimizi kısıtlanmış hissederiz.Sağlıklı bir yaşam enerjisi için hem konfor alanlarına hem de “bilinmez” alanlara ihtiyacımız var.
İzleme Önerisi:
Korra EfsanesiÇağla Güngör
Yin Yoga ve Mindfulness Öğretmeni
Yogabiz.pro