Dr. Lindsay Gibson “İç Benlik” kavramını, “Tüm yaşamı içine alan, ancak yaşamla değiştirilemeyen içsel bir tanık, varlığımızın özü”, olarak tarif ediyor.
İnceleme Önerisi: Odaklanmak için doğal kokulardan destek alın.Bizler gözlerimizi bir insan topluluğunun içine açıyoruz; ailemizin. Yetişme çağındayken eğilimlerimiz, düşüncelerimiz, duygusal tepkilerimiz, ihtiyaçlarımız sevgiyle ve keyifle destekleniyorsa kendimiz hakkındaki düşüncemiz sağlıklı, rahat oluyor. Kendimize karşı öz saygı, öz şefkat ve öz sevgi geliştirmemiz kendiliğinden oluyor. Ama eğer şanssızsak erken çocukluk dönemimizde kişiliğimiz, tercihlerimiz, düşüncelerimiz devamlı yetersiz görülüp, eleştiriliyor, desteklenmiyor, itiraz ediliyor ya da değiştirilmeye çalışılıyorsa kendimizi değersiz, eksik, yetersiz hissediyoruz. Yetersiz ve değersiz olma halinden çıkmak için verdiğimiz mücadele ile “dış dünya” kıstaslarına göre çok başarılı görünebiliriz ama bu görünen başarıları iç dünyamız mutlu olması için yeterli olmayabilir. İç benliğimizin mutlu ve huzurlu olabilmesi için kendini güvende, değerli ve kıymetli hissetmesi gerekli ve çok ilginç durum, dış dünyadaki başarılar, takdirler iç dünyamızı çok ilgilendirmiyor.
İç benliğimizin kendini yeterli ve huzurlu hissedebilmesi için başarılı olmaktan ziyade duyulmaya, sevilmeye, şefkat ve anlayış görmeye ihtiyacı var.Gelin şimdi iç benliğimizi güçlendirmek için 5 aşamalı bir yol haritası yapalım.
-
Fiziksel bedeninin tepkilerini fark et.
Dış hayatta olup bitenin gerçekte bizi nasıl etkilediğini en samimi biçimde bedensel hislerimizle anlayabiliriz.Bedenimiz adeta bizim bilinç dışımız gibidir. İç benliğimize uygun olmayan her yaşantı, deneyim bedenimize yerleşir, bedenimizde karşılığını bulur; aile ortamında kendini rahat ifade edemediğimizi mantıksal olarak açıklasak bile ifade bulamamış gerçeğimiz, boğazımızda, bağırsaklarımızda, karnımızda belki de kendini gösterecektir. Gün içinde bedenimizi, hislerini, fark etmek iç benliğimizi anlayabilmek için oldukça önemli. Fiziksel bedenimizi iyi hissettirmek için yapacağımız her şey iç benliğimizi de güçlendirecek ve destekleyecektir.
İnceleme Önerisi: Yoga yapmak fiziksel bedenimle bağ kurabilmek için en şefkatli yol
-
Bütün duygularını kucakla, güçlü duygularından korkma
İş yerinde mutsuzsak, “Aman böyle bir dönemde insanın işinden mutsuz olması sadece şımarıklık” diyeceğimiz yere, bizde neyin mutsuzluk yarattığını anlamaya çalışmak çok kıymetli.İşten haldır huldur ayrılmaya hiç gerek yok elbette. Burada insanın kendiyle yakın arkadaş olmasından, dertleşmesinden sorunlarını duru bir görüşle görebilmesinden bahsediyoruz. Bizler genelde kötü diye adlandırdığımız duygularımızı ya görmezlikten geliyoruz ya da onları rasyonalize etmeye çalışıyoruz. Ama içinde bulunduğumuz durum ne olursa olsun, itiraz ve manipüle etmeden, dikkatimizi başka yöne çevirmeden duygularımızı anlamaya çalışmak kısa vadede çözüm bulamasak bile içten içe bizi çok kuvvetlendirecek bir süreç olacaktır. Hissettiklerimizden korktuğumuz ya da çözüm bulamadığımız için kaçmak bizi “gerçek bizden” uzaklaştıracaktır. Yeme ya da alkol bağımlılığı gibi pek çok bağımlılık, kişilerin başa çıkmakta zorlandıkları duygulardan kaçmak için buldukları “zevkli ve rahatlatıcı” dikkat dağıtıcılar aslında. Bizi korkutan hallerimizle, hislerimizle, duygularımızla kalabilmek, onların bize anlatmaya çalıştıklarına kulak verebilmek iç benliğimizi çok güçlendirecektir. Meditasyon ve terapi bu konuda bizi çok destekleyecektir. Kendimizi her türlü dış uyarıcıdan sıyırmış bir biçimde meditasyon yaptığımızda elbette hatırlamak ya da düşünmek istemediğimiz pek çok can sıkıcı düşünce zihnimize üşüşecektir. Ama işte işin püf noktası da burada; tüm bu düşüncelere rağmen, o düşüncelerle birlikte meditasyon pratiğine devam etmek zor duygularımızı hazmetmemizi kolaylaştıracaktır. Meditasyon Pratiği: Farkındalık Çarkı Meditasyonu
-
Kendini eleştirmeye, yargılamaya, başkalarıyla kıyaslamaya son ver
Pek çok insanın içinde sanki bir düşman oturuyor; devamlı eleştiren, asla beğenmeyen, kibirli, kaba, küstah bir düşman.Uzmanlar, çocukların yetiştiği aile ortamının düşünce biçimleri, konuşma ve kendini ifade şekillerini doğrudan etkilediğini söylüyorlar. Bir çocuk devamlı eleştiriliyorsa, yargılanıyor ve başkalarıyla kıyaslanıyorsa kendi iç sesi de aynı şekilde konuşmayı öğreniyor. Eğer sizin de içinizde devamlı böyle bir ses varsa, iradi olarak kontrolü ele geçirin ve bu sesin söylediklerine inanmayın. İlk başta değiştirmeye çalışmak işe yaramaz; siz sadece inanmayın.
Doğru değil o ses!Kimse devamlı aptal, şansız, beceriksiz olamaz... Zaman zaman hepimiz aptallık, beceriksizlik yaparız, talihsizlikler peşimizi bırakmaz. Ama hiçbirimiz devamlı böyle olamayız! O sesi duyun, sizinle nasıl konuştuğunu fark edin ama o sese inanmayın. Kişinin kendi hatalarını, eksikliklerini açık yüreklilikle görebilmesi çok kıymetli bir özelliktir. Bu kıymetli özelliğin hiçbir şeyi beğenmeyen, her şeye dudak büken, hep daha fazlasını talep eden anlayışsız yaklaşımla karıştırmamak gerekli. Mantıklı bir eleştirel yaklaşım bizi destekler, körü körüne yapılan eleştiri, yargılama ve kıyaslama ise çökertir ve tüketir. Bazen hiç hoşlanmadığımız bir kişiye bile kibar, anlayışlı ve şefkatli davranıyoruz, kendimize niye böyle davranmayalım ki?
-
İhtiyaçlarını belirle, önceliklerini belirle
Şöyle zaman zaman sakince, tek başımıza bir köşeye çekilip, “Nasıl gidiyorum, iyi miyim, neye ihtiyacım var?” diye düşünmek için kendimize fırsatlar yaratmak bizi çok destekler.Bazen de hissettiğimiz güçlü rahatsız edici duygular da bize neye ihtiyacımız olduğunu anlatmaya çalışabilir. Sadece kulak vermek gerekli işte.
İnceleme Önerisi: Great Loom Mini Zen Bahçeleri hayal etmek
-
Yaşamak istediğin hayata dair hayal kur.
Çağla Güngör
Yogabiz.pro