- Her şeyden önce yaşınız, sağlık durumunuz ne olursa olsun yoga yapabilirsiniz.
- Yoga bedeni aynı anda güçlendiriyor ve esnetiyor ki bu bedenimizin tam da ihtiyaç duyduğu şey.
- Yoga pozlarını kendine bedeninize göre her zaman adapte edebilirsiniz.
- Yoga duruşlarını yaparken dikkatimizi nefes alışverişimize de getiriyor, nefesi burundan alıp burundan vermeye özen gösteriyoruz. Sadece doğal nefes dediğimiz burun nefesine dönmek bile sinir sistemimiz için çok yararlı.
- Yoga hareketleri iç organlar için de çok faydalı.
Yaşınız kaç olursa olsun yogaya başlamak için asla geç değil.Bedenimiz o kadar mucizevi bir sistem ki, kendi için yapılan iyi, yararlı bir şeyi anında anlıyor. Düzenli, kendi bedensel sınırlarına uygun bir yoga pratiğine beden bir süre sonra olumlu cevap veriyor. Yoganın kelime anlamlarından biri bedenin, zihin ve ruhun bir araya gelmesidir. Yoganın fiziksel yani egzersiz bölümü, aslında büyük resmin bir parçası sadece. Yoga denildiğinde aklımıza hemen kondisyonu müthiş, genç, çok esnek, insanın aklının alamayacağı birtakım hareketleri yapan kişilerin gelmesi yogaya dar bir yerden bakmamıza neden olabilir. İleri seviye yoga duruşları, yoga pratiğinin sadece küçük bir kısmıdır, bunu hiç unutmayalım. Yoga çok geniş bir yelpazedir, o yelpaze altında yaşımız, bedensel özelliklerimiz ne olursa olsun, mutlaka ihtiyaç duyacağımız bir şeyi buluruz. Yoga ile genç bir yaşta tanışmak, bedenimiz için yapacağımız güzel bir yatırım olacaktır. Ama hiçbir yaş da yogaya başlamak için geç değil aslında.
Hayattaki tercihlerimiz, düzenlemelerimiz, hayatımıza kattıklarımız ve hayatımızdan çıkardıklarımız bizim gerçek yaşımızı belirleyecektir.Kronolojik kimlik yaşımız bizim gerçeğimiz değil; oradaki sayıya kafayı takmak yerine, dikkatimizi hayatta yaptığımız tercihler üzerine yönelttiğimizde kontrolü ele almış olacağız. Yoga ise bu yolda atacağımız en güzel adımlardan biri. Yoga geniş bir yelpaze demiştik. Gelin şimdi ikinci baharını yaşayanlar için yoga yelpazesinin altında neler varmış, bir bakalım.
-
Yoga Duruşları
Bugün bilinen haliyle 7.500 yoga duruşu olduğu söyleniyor. Bu da her bedene, her yaşa uygun aslında binlerce poz var demek.Yaşımız ne olursa olsun, yogaya başlarken birinci hedefimiz bedenimize zarar vermemek olmalı. Yogaya başlangıç amacımızın Circ de Soleil’e katılmak değil, hayat kalitemizi arttırmak olduğunu hiç unutmamamız gerekir. Yaş almamızla beraber özellikle hareketsiz bir hayat sürüyorsak, eklemlerimiz hareket kabiliyetini kaybediyor, kaslarımız zayıflıyor, fasya dokumuz kuruyor, birbirine yapışıyor. Metabolizmamız yavaşladığı için kilomuzu kontrol etmekte problem yaşamaya başlıyoruz. Tüm bu süreçleri yavaşlatacak, düzenli ve istikrarlı bir biçimde yaparsak tersine çevirecek bir yol var aslında: Yoga pratiğini hayatımıza dahil etmek. Yogaya ileri bir yaşta başlıyorsak, dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var:
- Doktorumuzdan onay almak.
- Bedensel sağlığımız konusunda gerçekçi olmak, kendini asla zorlamamak, adım adım ilerlemeyi tercih etmek.
- “Bol bol yoga yapmak iyidir” gibi fikirlere kapılmamak, bedenimizi dinlemek.
- Kendi bedenimize uygun bir yoga stilini seçmek.
- Ayak parmaklarını,
- Ayak bileğini,
- Dizleri
- Kalça eklemini
- Omurgayı
- El parmaklarını
- El bileklerini
- Dirsekleri
- Omuz eklemini
- Kürek kemiklerini
- Boynu esnetir, hareket ettirir.
İnceleme Önerisi: Yogaya başlamak için en iyi yoga matı
-
Nefes Pratikleri
- Her iki burun deliğimizi de aktif olarak kullanacağımız nefes çalışmaları,
- Enerjimizi arttıracak nefes çalışmaları,
- Bedenimizdeki toksinlerden arınacağımız nefes çalışmaları gibi nefes çalışmaları bir hoca eşliğinde yapabileceğimiz çalışmalardır.
- Sakin, sessiz bir yerde omurganız dik bir şekilde oturun.
- Omuzlarınız, çeneniz, el parmaklarınız, iki kaşınızın arası rahat olsun.
- İsterseniz sağ elinizi karnınızın üstüne, sol elinizi göğüs kafesinize koyun. Elleriniz rahat bir biçimde kucağınızda da durabilir.
- Burnunuzdan nefes alırken çok hafifçe karnınız şişsin.
- Burnunuzdan nefes verirken hafifçe karnınızı içeri doğru çekin.
- Uzun nefesler almak için kendinizi zorlamayın. Doğal nefes akışınızda olmanız yeterli.
- Nefes vermeleriniz, nefes almanızdan kısa olmasın.
- İsterseniz nefes alırken ve verirken içinizden sayın; alma verme sayılarınız eşit olsun.
- Sakinleştirir,
- Sinir sistemimizi dengeler
- Uyku sorunlarımızda bizi destekler,
- Bedeni tamamen rahatlatır.
İzleme Önerisi: Canlandırıcı Nefes Çalışması İzleme Önerisi: Enerjiyi Dengeleyen Nefes Çalışması İzleme Önerisi: Arınma NefesiNefes çalışmalarından önce lütfen doktorunuza danışınız.
-
Zihinsel Pratik, Meditasyon
Ruhsal, duygusal sıkıntılarımız, bedenimizde de fiziksel sıkıntılara neden oluyor.Sessiz bir ortamda kendimizi dış uyarıcılardan arındırarak yaptığımız meditasyon pratikleri derinlerdeki dertlerimizi, endişelerimizi görünür kılıyor. Bu hiç korkulacak bir durum değil çünkü; onlar görünür olduğunda, zamanla güçlerini kaybediyorlar. Ve çoğu zaman da sessizlik içinde bir süre kendimizle baş başa kalmak hiç aklımıza gelmeyecek şekilde keyif verici oluyor. Yapılan araştırmalar ayrıca, meditasyon çalışmaları düzenli bir biçimde yapıldığında stres seviyesinin düştüğünü, hafızanın, odaklanmanın ve konsantrasyonun güçlendiğini gösteriyor. Kısa sürelerde meditasyona başlamak sağlıklı yaş almak için müthiş bir adım.
Dinleme Önerisi: Nefes Farkındalığı Meditasyonu Dinleme Önerisi: Beden Farkındalığı Meditasyonu Dinleme Önerisi: Farkındalık Çarkı Meditasyonu
Çağla Güngör
Yin Yoga ve Mindfulness Öğretmeni