Bir doğum haritasında su elementi, duyguları, bilinçdışını, sezgileri ve empati gücünü temsil eder. Su elementinin eksik ya da hiç olmadığı harita sahibi, duygularının ve hislerinin farkındalığı ve buna uygun tercihler yapmak konusunda zorlanır. Mantığı, sezgilerinin her zaman önündedir. Hayal gücünden yararlanmayı bilmez, yaratıcılığını kullanmakta zorlanır, ezberlenmiş bilgileri, somut olanı önemser. Su elementi eksik kişiler duygularını ifade etmek konusunda dengesiz davranışlar sergileyebilirler, duygularını uzun süre bastırıp hiç beklenmedik anda ve abartılı şekilde ifade edebilirler. Sevgilerini göstermekte de, sevgiyi hissetmekte de zorlanabilirler. Güçlü görünmeye önem verirler, kırılganlıklarını, zayıflıklarını saklamaya çalışırlar. Akışta ve esnek olmakta güçlük çekerler, kontrol etme dürtüleri fazladır.
Bu özellikleri her an her yerde sergilemek oldukça yorucudur. Ruhun iç sesini dinlemeye, duymaya, akışta ahenkle yol almaya ihtiyacı vardır. Görmezden gelinen ihtiyaçlar, fiziksel ve ruhsal olarak problemlere sebep olabilir. Bu kişiler, hislerini fark etmeyi, kendilerine ve diğerlerine makul şekilde ifade etmeyi öğrenmelidirler. İhtiyaçlarını dile getirip gerektiğinde yardım talep eden hallerini deneyimlemelidirler. Su ile vakit geçirmek oldukça yararlıdır, göl, akarsu deniz gibi yerlerde vakit geçirmek, su sporları ile ilgilenmek, sık sık duş almak, bol su içmek kendileri için faydalıdır. Sadece görünen gerçeklere bel bağlamak yerine, sezgilerini de dinlemeyi öğrenmelidirler, bunun için meditasyondan yararlanabilirler, hayal kurmaya vakit ayırabilirler. Kendilerini ve duygularını serbestçe bırakıp, ifade edebildikleri ortamlardan yararlanabilirler. Dans edebilirler, daha çok müzik dinleyebilirler, ağlamaya izin verebilirler.
Su elementinin fazlalığında ise, duygu kontrolü zorlaşabilir, duyguları ile hareket etmek, aşırı duygusal tepkiler vermek kişiyi insan ilişkilerinde zorlar. Hayaller ve gerçekler arasında denge kurmakta zorlanabilir. Hayatını kontrol etmekte zorlanabilirler. Duyguların iki ucuna da hızlıca kaymaya meyilli olurlar. Bu aşırılık hem kendilerini hem çevrelerini yorabilir. Fazla sübjektif bir bakış açısına sahip olabilirler. Alma verme dengesi konusunda ilişkilerinde istikrarsızlıklar deneyimlerler. Kurban bilincine geçmeye yatkındırlar. Psikosomatik rahatsızlıklara yatkın olabilirler. Aşırı eksikliğinde de fazlalığında da zehirlenme gibi olaylar yaşamaya meyillidirler. O yüzden rastgele ilaç kullanmak, aşırı alkol tüketimi gibi alışkanlıklara karşı temkinli olmalıdırlar. Vücutları ödem tutmaya yatkındır, aşırı tuz gibi vücudun su tutmasına sebep olacak gıdaları çok fazla tüketmemelidirler. Duygularını ifade ederken bunları diğerleri tarafından anlaşılır kılmaya çalışmalıdırlar, kendileri o kadar yoğun yaşar ki çoğu zaman karşılarındaki kişiler neler olup bittiğini anlamakta zorluk çeker. Aşırı yüksek duygular içindeyken bunu birilerine ifade etmeden önce sakinleşmeyi beklemeyi öğrenmelidirler. Yeni şeyler öğrenecekleri hobiler edinip, kurslara yazılabilirler. Duyguları ile beraber mantıklarını da kullanabilecekleri aktivitelerden yararlanabilirler, spor yapabilirler, günlük hayatta planlı ve programlı olmaya önem verebilirler. Aşırı fedakarlık ya da aşırı alıcı tarafta oldukları ilişkileri gözden geçirip denge kurmaya çalışabilirler. Duygularını sanatsal yollarla ifade edebilecekleri müzik, resim, şiir gibi alanlardan yararlanabilirler.
Şeyda Özsoy