Yoga Yasakları - "Yamalar"  Rehberliğinde Hayatını Düzenle

Yoga Yasakları - "Yamalar" Rehberliğinde Hayatını Düzenle

Bugün Yoga üzerine pek çoğumuzun zihninde canlanan şey asanalar (yoga duruşları), biraz daha ilgiliysek pranayama (nefes çalışmaları) ve biraz daha derinlemesine ilgi duyuyorsak meditasyondur. Bunlar Yoga bilgisinin temel taşlarındandır elbette ancak Yoga bundan ibaret değildir. Samkhya felsefesinden Vedik felsefeye ve Upanishadlar’a temellenen bu “yaşam bilimi” yaklaşık 5000 yıllık bir geçmişe sahiptir ve çok kapsamlıdır. Belli zamanlarda belli metinler Hint coğrafyasında “rishi” ismi verilen bilginlerce yazılarak Yoga’nın yazılı bir kültüre sahip olmasını sağlamış. İ.Ö. 3. ya da 4. yy’da yaşadığı tahmin edilen Yoga bilgesi Patanjali’nin bize armağan ettiği Yoga Sutralar bu yazılı kültürün önemli bir parçasıdır.
İnceleme Önerisi: Doğal Yoga Matları
Yoga Sutralar dört bölümden, 195 sutradan ve 700 beyitten oluşur. Sutranın kelime anlamı “iplik”tir. Yoga Sutralar’ı Türkçeye kazandıran Hindolog Prof. Dr. Korkan Kaya’nın ifadesiyle: “İplikler nasıl bir araya getirilerek bir giysi oluşturursa, bunun gibi, vecizeler (aforizmalar) da birleşerek bir edebi eser oluşturur.” https://youtu.be/58ui9OA0scc Patanjali’nin Yoga Sutralarında Yoga, anlamlı ve belli amaçla yaşam sürmeyi öğreten bir felsefe, gelenek, uygulamalar bütünü olarak sekiz kollu anlatılır: Ashtanga Yoga. Bunu, günümüzde uygulanan yoga stili Ashtanga ile karıştırmamak gerekir.
Ashtanga adı verilen yoganın sekiz kolu, kendini dönüştürmeyi gerçekleştirmek için disiplin, bağlılık, uygulama ve sabır gerektirir.
Bu sekiz kol şöyledir:
  • Yama (Yönergelerin uygulanışı)
  • Niyama (Erdemlerin uygulanışı)
  • Asana (Rahat, bedensel duruş, oturuş)
  • Pranayama (Nefes kontrolü)
  • Pratyahara (Duyuların içe çekilmesi)
  • Dharana (Düşünceyi odaklama)
  • Dhyana (Meditasyon)
  • Samadhi (Aydınlanma, özgürleşme)
 
Okuma Önerisi: Yoga Hayatı Kolaylaştırır mı?
  Biz bu yazımızda, Yama’lar üzerine odaklanacağız. Yamalar rehberliğinde belli sakıncalı davranışları hayatımızdan uzaklaştırarak doğru yaşamı nasıl benimseyebileceğimize bakacağız. Yamaları uygulamak sadece bireye değil, aynı zamanda daha nazik, daha bağışlayıcı, şefkatli ve minnettar olmayı seçtiğimiz için toplumun geneline de fayda sağlar.

Yamaların içinde bizi 5 kural karşılar:

  • Bunlardan ilki Ahimsa’dır. “Zarar verme” der Yamaların ilk kuralı ve tüm canlılara şefkat göstermemizi ister. Bu, düşüncelerimizle, sözlerimizle ve eylemlerimizle zarar vermemek ve yargılamamaktır. Hepimizin, Ahimsa uygulamadığımız/uygulayamadığımız bir deneyimimiz mutlaka vardır…
https://soundcloud.com/user-905307544-489138783/ofkeni-donustur?utm_source=clipboard&utm_campaign=wtshare&utm_medium=widget&utm_content=https%253A%252F%252Fsoundcloud.com%252Fuser-905307544-489138783%252Fofkeni-donustur Zarar vermemek deyince aklımıza hemen uç örnekler gelir ama birini yargılamak, bunun bir an için bile olsa içimizden geçmesi de şiddet olarak kabul edilir. Bu nedenle, çok incelikli ve keskin bir dikkat söz konusu olmalıdır. Gün içinde içinizden geçen düşüncelerin takipçisi olmaya çalışın. Sözler ve düşünceler önemlidir ve hepsinden önemlisi, kendimize şefkat duymadan dış dünyaya yumuşak bir tavırla yaklaşmak mümkün değildir. Bugünden başlayarak, kendinizi yargısızca kabul çalışmaları yapabilirsiniz. Ve sonraki günlerde şefkat meditasyonu uygulayabilirsiniz.
  • İkinci kuralımız, Satya’dır. “Yalan söyleme” der Yamalar. Satya, saflık, doğruluk ve dürüstlük demektir. Çoğumuz doğru sözlü ve dürüst olmayı arzu ederiz, ancak bu Yama aynı zamanda konuşmamızın kalitesine de bakmamızı ister. Dedikodu yapıyor muyuz, başkalarını kendi bakış açımıza ikna etmek için manipülatif davranıyor muyuz vs. Konu burada yine kendimizle kurduğumuz bağa uzanır. Kendimize karşı da dürüst olmalıyız, kendimizi kandırmak tuzaklı bir konu… Zaman zaman içine düşebiliriz. Bunu ayırt edebilmek için keskin dikkatli bir zihin hali gereklidir. Dikkatinizi keskinleştirmek size içgörü kazandıracaktır. Yani farkındalık. Düşüncelerimiz, sözlerimiz ve eylemlerimizden kendimiz sorumluyuz ve doğruluk bizim sorumluluğumuz.
https://soundcloud.com/user-905307544-489138783/keskin-dikkat-meditasyon?utm_source=clipboard&utm_campaign=wtshare&utm_medium=widget&utm_content=https%253A%252F%252Fsoundcloud.com%252Fuser-905307544-489138783%252Fkeskin-dikkat-meditasyon  
  • Üçüncü yasak, Asteya. “Çalma” der Yamalar. Elbette ilk akla gelen materyal dünyadan objeler oluyor; para, eşya vs. Biraz daha geniş düşünebiliriz oysaki. Mesela birinin ne durumda, halde olduğunu düşünmeden, empati kurmadan, çok konuşarak zamanını almak; söz verdiğimiz halde yerine getirmeyip sorumlu olduğumuz kişinin neşesini, keyfini kaçırmak da bir çalma eylemidir… Bu nedenle yine konu döner dolaşır önce kendimize tavrımızın nasıl olduğuna bağlanır. Günlük yaşamımızı nasıl geçiriyoruz, sanki bir film izler gibi bir süre gözlemleyelim. Zamanı kullanma biçimimiz, kendimize ayırdığımız vakitler ve bunla ilgili neler yaptığımız, bu konudaki özenimiz ya da özensizliklerimiz. Buralarda bazı sakıncalı alanlar saptarsak düzeltme çalışmalarına gidebiliriz. Ve izinsiz birinin eşyasını kullanmak gibi bir zaafımız varsa bunun üzerine mutlaka çalışmak gerekiyor.
https://youtu.be/Y80vAKiWDxg
  • Ve dördüncü yasak, brahmaçarya. “Abartma” yani “ölçülü ol” der Yamalar. Patanjali’nin Yoga Sutralarında brahmaçarya’nın tarif edildiği sutra şöyledir: “Ölçülülüğü benimsemiş birisi yaşam gücü kazanır.” Çeşitli kaynaklarda brahmaçarya, cinsel perhiz olarak yorumlanır ancak burada her şeyin aşırısından kaçınmaktır bize verilen mesaj. Yemek yemenin, cinselliğin, konuşmanın, hatta kitap okumanın, temizliğin, dağınıklığın, her şeyin… Yoga Sutralar’da Budizm’in izlerine, etkilerine sıkça rastlanır. Dolayısıyla bir orta yol önerisi olarak da yorumlanabilir brahmaçarya. Ve bu kurala layığıyla uyduğumuzda bizi, enerjimizi ölçülü ve akıllıca kullanmak sonucuna ulaştırdığına tanık oluruz.
Okuma Önerisi: Yogada ve Hayatta Kendimi Nasıl Desteklerim?
  • Gelelim beşinci ve son “yoga yasağına”… Aparigraha, “biriktirme”. Maddi konular açısından yorumladığımızda, ihtiyacımızdan fazlasını biriktirmek ve “hep daha fazlası” tuzağına düşmek olarak anlayabiliriz bunu. Soralım kendimize “gerçekten buna ihtiyacım var mı?”… Bunu, insan ilişkileri için de nazik ve şefkatli bir tavırla, empati kurarak sorgulayabilir, yaşamımızda sadeleşmeye gidebiliriz. Artık bize hizmet etmeyen eşyalara, ilişkilere, seçimlere, davranışlara sarılmak, yeni iyiliklerin hayatımıza girmesini engellemek demektir. Aparigraha, bazen açgözlülük olarak tanımlanır, ancak Aparigraha aynı zamanda eski ve işe yaramayan düşüncelere, kalıplara ve davranışlara bağlılıktır.
 

Günlük hayatımıza Yamalar’ı dahil etme pratikleri

Ahimsa (Şiddetsizlik): Sabah rutininizin bir parçası olarak günlüğünüze bir dakikalığına olumlu cümleler yazın. Nefes, yoga gibi pratikler yapın, öz bakım yapın, kendinize ve başkalarına karşı nazik olmayı seçin. Satya (Doğruluk): Sosyal medya ve haber kaynaklarınızı inceleyin. Gerçekten faydalılar mı? Okuduklarımızın veya baktıklarımızın, paylaştıklarımızı ve dünyaya yaydığımız enerjiyi nasıl etkilediğini düşünelim. İletişimde dürüstlüğü ve nezaketi seçelim. Asteya (Çalmamak): Gününüzü planlayın, randevularınıza zamanında gidin. Geç kaldıysanız telafi etmek için görüşmenizi erken bitirmeyi teklif edebilirsiniz. Ödünç aldığınız ürünleri bir teşekkür notuyla birlikte sahibine iade edin.
Brahmacharya (Ölçülü olmak): Gün içinde fiziksel ve zihinsel enerjinizi, vaktinizi nasıl kullanacağınızı planlayın ve akşam vakti gün sonu değerlendirmesi yapın. Seçimleriniz sizi destekliyor mu yoksa sizi endişelendiriyor ya da tüketiyor mu? Aparigraha (Biriktirmemek): Günlük bir şükran uygulaması başlatın. Sabah rutininizin bir parçası olarak minnettar olduğunuz birçok şeyi bir dakikalığına bir günlüğe yazın. Her yemekten önce, kalpten bir şekilde şükran duygunuza odaklanın. Evinize bakın ve kıyafet, kitap, ev eşyası vb. kullanmadığınız veya artık ihtiyacınız olmayan her şeyi hediye edin. Sınırlayıcı inançlarınızı veya haklı olma ihtiyacınızı inceleyin ve aslında işe yaramayan, ezbere duygu ve düşüncelerinizin olabileceği ihtimalini göz önünde bulundurarak bunları mercek altına alın ve "bırakma" pratikleri yapın. Bize hizmet etmeyen şeyleri temizlemek, yeni güzelliklere yer açar. Yamaları uygulamak, kişisel dönüşüm yolunuzda kritik öneme sahiptir ve sizi, hayata rahat bir şekilde yerleşmek için destekler.  

Nilüfer Eyiişleyen Yoga öğretmeni yogabiz.pro

Bloga dön