Yoga Bloklarını Nasıl Kullanabilirim?
Yoga derslerinde bazen, yoga duruşlarına yönelik bedeni desteklemek ya da bedeni hazırlamak için blok, kemer, battaniye, bolster, minder gibi malzemeler kullanılır. Dizimizin altına koyduğumuz battaniye, diz sağlığını koruduğu gibi, yoga duruşunda daha rahat bir şekilde kalmamızı sağlar. Meditasyon oturuşunda üstüne oturduğumuz minder bacaklarımızdaki uyuşmayı azaltabilir, kalçamızı rahatlatır. İleri seviye yoga asanalarına hazırlanmak için kullanacağımız yoga blokları, bizler için eşsiz yardımcılardır. Yoga blokları pozlar içinde gerilmemizi engeller, bedenimizi esnetmemizi, desteklememizi sağlar. Yoga pozlarında derinleşmemiz için de müthiş aracılardır bloklar. Gelin görün ki, bazen yoga pratiklerimiz sırasında destek kullanmak istemeyiz! Hocamızın tüm uyarılarına ve destekleyici malzeme kullanmamıza yönelik önerilerine rağmen bir türlü bu malzemeleri kullanmaya yanaşmayız. Aslında yogada destekleyici malzeme kullanmaya açık olmakla, hayatta destek almaya açık olmak arasında büyük paralellik var. Yoga matının üstünde ya da hayat akışının içinde tavrımız değişmiyor ki… Hayatta destek almayı bilmiyorsak, yoga bloğuna da yüz vermiyoruz. Yoga pratiklerimizde destek kullanmanın zevkine vardıysak, hayatta da destek ihtiyacımız karşısında elimiz ayağımıza karışmıyor. Ne derler bilirsiniz: “Yoga matı hayatımız gibidir.” Matın üstünde gördüğümüz kendimize dikkatle bakarsak, hayattaki kendimizi de görmüş oluruz. Şimdi gelin, yoga yaparken neden kendimizi bolster, minder, blok, battaniye gibi destekleyici malzemelerden mahrum bırakıyoruz beraberce bakalım. Çaktırmadan hayattaki tavrımıza da bakalım bu arada… Yoga pratiklerinizde en yakın yol arkadaşınız olacak 100% doğal, vegan, mantar Great Loom blokları içinİnceleme Önerisi:
-
ÖNEMSEMEME, GÖRMEZLİKTEN GELME
Ayrıca hayat da:
Geçici “an”lardan oluşmuyor mu? Bazı anlarda doğan ihtiyaçlarımızı geçici olarak kabul ettiğimiz için görmezlikten gelmiyor muyuz? Hep daha sonrasını düşündüğümüz, “şimdiki anı” geçici olarak gördüğümüz için anın ihtiyaçlarına göre davranmayabiliyoruz.- “Şu işi bir teslim edeyim de, öyle dinleneyim…”
- “Çocukları üniversiteye yollayayım da, resim yapmaya öyle başlayayım…”
- “Yeterince para biriktireyim de, terapiye öyle gideyim…”
-
DESTEĞE İHTİYAÇ DUYDUĞUNDA KENDİNİ YETERSİZ HİSSETME
Ayrıca bizler:
Hayata desteğe muhtaç bir biçimde doğarız. Bir bebek desteksiz hayatta kalamaz. Aslında bakarsanız büyüdükçe kendi başımıza ayakta kalmayı başarsak da, biz insanların sağlıklı, derinlikli sosyal ilişkilere, sevmeye, sevilmeye hava, su kadar ihtiyacımız vardır. Hayatta desteği kabul edememek ya da etmemek, desteğe layık olmadığını düşünmekten, her şeye kudreti olduğunu düşünen narsistlik yaklaşıma kadar geniş bir kişilik yelpazesini barındırır. Zihinsel veya duygusal kalıplarımız destek ihtiyacında bulunmamızı engelleyebilir. Desteği adeta otomatik pilota alınmış gibi hemen reddetmek ya da desteğe ihtiyaç duymayı zayıflık, acizlik olarak görmek kendimizi gereksiz yere hırpalamaktan başka bir şey değildir. Her fani gibi hayatta desteğe ihtiyacımız olması güçsüz, aciz, yetersiz olduğumuz anlamına gelmez. Desteğe ihtiyacı olduğunu kabul etmektense kolunu kesmeye hazır o kadar insan var ki, destek almaya hazır olmak, destek isteyebilmek ruhani olgunluğa erişmemizin en büyük kanıtıdır. Bazılarımız ise sadece vermek ister, sevgisini, parasını, zamanını, ilgisi… Ama karşılığını alamaz, birinin sevgisine, ilgisine, şefkatine kendini açamaz. Oysa destek olmakla desteğe açık olmak, sevmekle sevilmeye açık olmak, vermekle almaya açık olmak arasında müthiş bir denge vardır. Bu dengeyi asla bozmamamız gerekir. Güvenli yoga pratikleriniz için 100% doğal Great Loom yoga matlarını incelemek içinİnceleme Önerisi:
-
ÖNERİLERE ŞANS VERMEMEK
Ayrıca zihinsel katılık:
Hayatımızda da pek çok güzel deneyimi kaçırmamıza neden olabilir. Sırf alışkanlıklarımız o yönde değil diye, yeni olana, daha önce karşımıza çıkmamış olana sırtımızı dönebiliriz. Temkinli davranmak adına kendimizi çok sakınmak, günlük rutinimize sıkı sıkıya bağlı olmak, en küçük bir aksaklıkta, değişiklikte dengemizin bozulması yeniliklere kapalı olduğumuzun göstergesidir. Rutinler, alışkanlıklar önemlidir ama bunların içine kendimizi hapsetmek bir süre sonra sıkılmamıza neden olabilir. Hayat, aklımızın almayacağı kadar çok potansiyele, olasılığa sahiptir. Bu böyleyken, kendimizi kısıtlamak, sıkıştırmak, yeni önerilere, deneyimlere kapatmak niye? Algımızı ve duyularımızı şenlendirmek için Great Loom Tütsü Ritüel Kitlerini incelemek içinİnceleme Önerisi:Peki gelelim yazımızın başlığına:
Yogada ve hayatta kendimi nasıl desteklerim?
- Kendimizi önemseyerek,
- İhtiyaçlarımızla bağ kurarak,
- Hiçbir ihtiyacımızı ertelemeyerek,
- “Şimdide ve burada” olduğumuzu sık sık kendimize hatırlatarak,
- Destek ihtiyacımızı zayıflık olarak görmeyerek,
- Katı zihinsel kalıplarımızı fark ederek,
- Güçlü dengeli taraflarımızı, başarılarımızı nasıl kolaylıkla kabul ediyorsak, zayıf yönlerimizi, yetersizliklerimizi de gönülden kabul ederek,
- Değişiklikler bizi korkutsa bile yeniliklere şans vererek,
- Alışkanlıklarımızı o anki/dönemki bedensel ve zihinsel ihtiyaçlarımıza göre adapte ederek.
Çağla Güngör Yin Yoga&Meditasyon Öğretmeni yogabiz.pro