Yoganın 10 Faydası, Yoganın 5 Faydası

Yoganın 10 Faydası, Yoganın 5 Faydası

Yoganın 10 Faydası

Çok şanslıyız ki yoga son 20 yıldır hemen hemen dünyanın her yerinde oldukça popüler. Kökenleri 5000 yıl öncesine, Hindistan’a dayanan yoga, 1960’larda Beatles grubu sayesinde Batı’da tanınmaya ve yayılmaya başladıktan sonra hayatımızdan bir daha hiç çıkmadı. Batı’da yapılan yüzlerce bilimsel araştırma sonucu, insan bedeni ve zihni üzerinde yoga yapmanın ne kadar faydalı olduğunu artık kesin olarak biliyoruz. Arama motorunuza “Yoganın Faydaları” diye yazarsanız karşınıza aşağı yukarı şu 10 sonuç çıkacaktır;
  1. Bedeni esnetir ve güçlendirir.
  2. Bağışıklık sistemine iyi gelir.
  3. Sakinleştirir.
  4. Odaklanmayı ve konsantrasyonu güçlendirir.
  5. Koordinasyon ve dengeyi arttırır.
  6. Kilo verdirir.
  7. Enerjiyi arttırır.
  8. Stresi azaltır.
  9. Daha iyi nefes alınmasını sağlar.
  10. Kişiyi daha mutlu hale getirir.
Bu bilgilere artık o kadar kolaylıkla ulaşabilirsiniz ki size tüm bunları tekrar etmek istemedik. İstedik ki kendi deneyimlerimizden yola çıkarak, yogaya daha derinlikli bakmanızı sağlayacak ve yoga ile uzun soluklu bir bağ kurmanıza destek olacak belli başlı faydalar üzerinde duralım. İyi okumalar

Yoganın 5 Faydası

  1. Bedenimizle Bağ Kurmamızı Sağlar:

Burada biz bizeyiz. Hadi cevap verin, gündelik hayatta kaç kez bedeninizi fark ediyorsunuz? Sabah kalktığınızda, bir yerlere yetişmeye çalıştığınızda, bir işi tamamlamaya çalıştığınızda, vs. bedeninizin tepkileri size ulaşıyor mu? Çoğumuzun cevabı maalesef “Hayır”: “Gün içinde bedenim hiç aklıma gelmiyor”. Bizler, tıpkı bilim-kurgu filmlerinde olduğu gibi birbirine paralel iki evrende ve zaman diliminde yaşama yeteneğine sahibiz. Bedenen “şimdide ve burada” olup bir şeyle meşgul olurken, zihnen bambaşka bir zamanda, bambaşka bir yerde, bambaşka şeyler hissedebiliriz. Genelde zihnimizin düşündükleri, bedenimizin yaşadıklarından daha belirgin ve güçlü oluyor.

Mesela mı?

Düşünün, koşuyorsunuz ve dizleriniz çok acıyor. Durmayı asla düşünmüyorsunuz, çünkü zihninizde altı ay sonra hiç aksatmadan, düzenli bir biçimde koşma sayesinde forma girmiş bedeninizi hayal ediyorsunuz. Giyeceğiniz kıyafetleri, alacağınız övgüleri, aynada kendinizi seyrederken hissedeceğiniz memnuniyeti…

Bu örnekte bağ kurduğunuz beden “şimdiki” bedeniniz, onun hisleri, onun ihtiyaçları değil, gelecekteki bedeninizin size yaşatacağı hisler oluyor. Odağınız gelecekte olduğu için, şimdiki halinizi kaçırıyorsunuz.

Ya da işyerinde önemli bir projeyi yetiştirmeye çalışıyorsunuz ve açlıktan kazınan midenizin ihtiyacını devamlı erteliyorsunuz. Tamamen işi bitirmeye odaklanmış bir durumdasınız. Temel ihtiyaçlarınızı göz ardı ettiğiniz için fiziksel gücünüzü kaybettiğinizi fark etmiyorsunuz bile. Bir yoga dersinde ise yoga hocası, devamlı, bedenin “şimdiki” halini fark etmenizi teşvik eder. Zihinsel olarak başka bir yerde ve başka bir zamanda olmamanız konusunda sizi uyarır. Bedenin şimdiki halini ve ihtiyaçlarını fark edebilmek ve şefkatle kabul edebilmek  “Bedenle Bağ Kurmak” demektir. Yoga derslerinde yaptığımız yoga duruşları sayesinde, dikkatimizi bedenimizde, hissettiklerimizde tutmak bize bedenimizle ilgili hiç fark edemediğimiz bilgiler sunabilir; örneğin omuzlarımızın ne kadar yorgun olduğunu, çenemizi kastığımızı, el parmaklarımızdaki gerginliği fark edebiliriz. Mat üzerinde bedene kulak vermeyi öğrenmek başlı başına çok önemli bir egzersizdir. Bunu bir kez öğrendik mi gündelik hayatımıza da katmaya başlarız. Unutmayın ki ister fiziksel ister mental rahatsızlık olsun bedende daima belirtileri vardır. Bedeni ile bağ kurmayan biri, daha sonra ciddi sonuçlar doğuracak bu belirtileri kolaylıkla gözden kaçırabilir.

Yoga, şefkatimizi, dikkatimizi bedenimizde tutmamızı sağlar.

Bu macerada size eşlik edecek en iyi matı nasıl seçeceğinizi düşünüyorsanız, aşağıdaki okuma önerimize bakın.  
Okuma Önerisi: En İyi Yoga Matı Nasıl Seçilir?
  Ayrıca size uygun mat seçimi için aşağıdaki seçeneklerden yararlanabilirsiniz:
 
  1. Kişiliğimize Işık Tutar:

Yoga camiasında sık kullanılan bir cümle vardır; matın üzerinde nasıl davranıyorsan, hayatta da öyle davranırsın. Elbette istisnalar vardır ama pek çoğumuz kişiliğimizi yoga yapma pratiğimize yansıtırız.
  • Gündelik hayatta hırslı olan biri, yoga yaparken de kendisine uygun olsun olmasın muhtemelen her yoga duruşunu yapmak ister.
  • Gündelik hayatında yeni şeyleri denemek konusunda tutucu olan biri, muhtemelen alıştığı yoga stili dışına çıkmak istemez.
  • Gündelik hayatında rekabetçi biri, muhtemelen bir yoga dersinde de diğer öğrenciler ile devamlı kendini kıyaslar.
  • Gündelik hayatında iyi bir dinleyici olan biri, muhtemelen sınıftaki yoga hocasının söylediği bir kelimeyi bile kaçırmaz.
  • Gündelik hayatında sabırlı bir kişi, muhtemelen istediği yoga duruşunu yapabilmek için acele etmeden, sabırla çalışmaktan gocunmaz.
Yoga pratiğinde hissettiğimiz duygulara, zihnimizden geçen düşüncelere dikkatli bir biçimde bakarsak gündelik hayatımızdaki davranış alışkanlıklarımız hakkında da ipuçları yakalarız. Sabırla devam mı ediyoruz, hemen mi vazgeçiyoruz, kendimizi eleştiriyor muyuz, kendimize cesaret veriyor muyuz?

Yoga kişiliğimize çok kıymetli bir ayna tutar.

Yoganın faydaları deneyimlerken dünyanın en iyi yoga mat üreticileri tarafından sizler için hazırlanmış Great Loom matlarının sizi desteklemesine ne dersiniz?
 
Okuma Önerisi: Duygular Kaçmak İçin Değil, Hissetmek İçin Var
 
  1. Kendine Vakit Ayırmayı, Önceliklerini Sıralamayı Öğretir:

Yogayı çok sevmesine, faydalarını görmesine rağmen yogaya devam edemeyen o kadar çok insan var ki… “E madem bu kadar iyi geliyor, peki neden devam etmiyorsun?” diye sorsanız, size kulağa çok mantıklı madde madde bir sürü mazeret sayabilir. Yani başlığımız yoganın 10 faydası ya, istesek “10 Faydaya Rağmen Neden Yoga Yapmıyoruz?” diye de ayrı bir liste yapabiliriz. Vakitsizlik, yorgunluk, üşenmek, sorumluluklarımız, bütçe ayıramamak, gerisini siz getirin… Birinci maddede anlattığımız gibi bedenle bağ kurularak yapılan bir yoga pratiği ise kişiyi o kadar rahatlatır ve önünde öyle güzel bir kapı açar ki, her türlü engele, soruna rağmen yoga için zaman ayrılır. Bedensel olarak güçlenmek, esnemek, zihinsel olarak odaklanmak, nefes kontrolünü öğrenmek bir yoga dersinin bize hediyeleridir. Bunların tadını bir kere aldınız mı, bir daha bırakmak istemezsiniz. Yorgunken de gidersiniz, para da ayırırsınız, gerektiğinde de en yakınınıza bile “ Şimdi olmaz, yogam var” dersiniz. Ve bunu söylemek inanın bize, insana çok iyi hissettirir.

Uçaklarda acil durumlarda oksijen maskesini ilk önce kendinize takmanız önerilir. Yoga işte ilk önce kendimize taktığımız oksijen maskesidir.  

Yogayı hayatınıza bir rutin olarak sokmak, alışkanlıklarınıza yakından bakmak isterseniz aşağıdaki okuma önerilerimize göz atın:  
Okuma Önerileri: Rutinlerimiz Ritüellerimiz Olabilir mi? Alışkanlıkların Gücü Adına
 
  1. Egomuzu Terbiye Eder, Kendimizi Bırakmayı Öğretir

Yaşımız ilerledikçe hiç farkına varmadan sosyal kimliklerimize, toplumsal statümüze sıkı sıkıya sarılıyoruz, hayata dair kendi bilgimize, tecrübelerimize çok güveniyoruz. Bir şeye sıfırdan başlamak, o konuya emek vermek, öğreten kişiden çıkıp öğrenci kimliğine dönmek zor gelebiliyor. Mesela 48 yaşında, işinde son derece başarılı, kariyer ve otorite sahibi biri, yoga yapmaya karar verdi ve bir yoga sınıfına girdi, bir de baktı ki hoca çocuğu yaşında. İş yerinde herkes ona “Siz ne derseniz o”, diyebilir ama işte burada sıradan bir öğrenciyiz. Bu o kadar kıymetli bir durumdur ki; matın üstünde tüm kimliklerden, ayrıcalıklarınızdan arınmak, birinin sizi yönlendirmesine izin vermek… Yeni bir şey öğrenmek, bir konuda bilgisiz olmayı kabul etmek, becerememek, tekrar denemek, bizi çok canlandıracak bir süreç olacaktır.

Yoga içimizdeki deneme, öğrenme ateşini canlandırır.

  Yoga pratiğiniz sırasında veya meditasyon yaparken en büyük destekçiniz %100 organik Great Loom blokları olacaktır.  
 
  1. Hayata Karşı Ezberimizi Bozar

Biz sanıyoruz ki yoga yapmak için genç, zayıf ve fit olmak gereklidir. Oysa yogada ilerleme kaydetmek sabırla çalışmakla mümkündür. Gençlikle, zayıflıkla, güzel vücutla, çok kaslı ya da çok esnek olmakla ilgili değildir.

Bedenin kendine has zekası, hafızası vardır, yoga yapmadığınız sürece beden zekasını ve hafızasını fark etmek zordur.

Mesela girersiniz bir yoga sınıfına, gençliğiniz, kaslarınız ile bir yoga duruşunda ter içinde soluk soluğa kalırken, yanınızdaki anneniz yaşındaki çok tatlı teyze gayet rahat, saçının teli bozulmadan hocanın dediği her şeyi yapıverir. Popüler kültürde genç olmak, zayıf olmak, fit olmak pompalanırken, aslında bir bedenin potansiyeli çok daha geniştir. Günümüzde, insan bedenine dair güzellik ölçütleri çok net ve insafsız. Oysa şekli, cinsiyeti, rengi, kilosu ne olursa olsun her bedenin derinden zevk alma, yaratma, yapabilme, mutlu olabilme gücü çok fazla. Uzun lafın kısası yaşınız, kilonunuz, vücut proporsiyonunuz ne olursa olsun yoga yapabilirsiniz. Yoga, başkaları tarafından görülen bedeninizden, size mutluluk vermeye hazır bedeninizi fark etmenizi sağlar.    

Çağla Güngör

yogabiz.pro

Bloga dön