Yin Yoga'da Kalp ve İnce Bağırsak Meridyeni

Yin Yoga'da Kalp ve İnce Bağırsak Meridyeni

Kalp ve İnce Bağırsak Meridyeninize Hoş Geldiniz.

Bu meridyen çiftinin görevi, sağlıklı bir biçimde sevebilme, sevilmeye izin verme, sınır koyabilme, saf olanı olmayandan ayırabilme, ihtiyaçlarını karşılayabilme, kendine hizmet etmeyi sistem dışına atabilmedir. Elementi: Ateş Mevsimi: Yaz Bağlantılı Çakra: Kalp Çakra (Anahata) Yin Organ: Kalp Yang Organ: İnce Bağırsak Fiziksel Alan: Kalp ve bağırsak bölgesi, bağışıklık sistemi Duyu Organı: Dil Dokusu: Damarlar Beslediği: Cilt Tat: Acı Renk: Kırmızı Erdemi: Dürüstlük, açıklık Olumlu Hali: Sevme ve sevilebilme dengesi, haz alabilmek, yaratıcılık, huzurlu bir neşeye sahip olmak, hayat dolu olmak, ayakları yere basar bir biçimde risk alabilmek, hayata açık olabilmek, ilerleyebilme ve değişebilme gücü, zihinsel ve fiziksel dayanıklılık, tehlikeye direnebilmek Olumsuz Hali: Vesveseli olmak, huzursuzluk, mutsuzluk, dar ve sabit bakış açısı, tutuculuk, hayata karşı genel bir kızgınlık durumu, aşırı tutuculuk, sınır koyamamak, aşırı sınırlar, kendi duygu kapasitesini bilememek, agresif tutum, ben merkezli bencil kişilik. Gölgeli Duygusu: Yas Kalp Meridyeni Akış: Kalpten başlar, koltukaltından ve kolun içinden, avcun alt kısmından geçerek serçe parmağın ucunda biter. İnce Bağırsak Akış: Küçük parmağın dışından başlar, kolun arkasından omuza gider, biraz aşağıdan dönüp omuz ve boyun bölgesine gelir. Kulağın altından elmacık kemiğine giderek kulağın açıldığı noktada son bulur.

Beş Element Döngüsü

Ağaç-Ateş-Toprak-Metal-Su

5 Element bitmeyen bir döngü halindedir. Güçlerini bir önceki elementten alırken, kendilerinden sonra gelen elementi de derinden etkilerler. Ağaç, ilkbahar, doğanın canlanması, hareketlenmesi, yeşermesi, tomurcukların, çiçeklerin açması, hayatın dolu dolu akmasıdır… Ateş, yaz, ilkbahar ile canlanan doğanın artan ısıyla harekete geçmesi, büyümesi, serpilmesi, güneşle ateşe dönüşmesi… Toprak, pastırma yazı, kavurucu sıcakla yanan ağacın küllerinin toprağın bereketine karışması, olgunlaşması… Metal, sonbahar, ateşin küle çevirdiği ve toprağa karışan ağacın sonbaharla yeni bir hale dönüşmesi, mahsul vermesi… Su, kış, suya dönüşmüş metalin kışın soğukluğunda depolanması, dinlenmesi, köklenmesi… Baharın gelişiyle su ağaç hayat verir…
Bu döngü hiç bitmez, doğanın sağlıklı gelişebilmesi için her dönemin özellikleri çok kıymetlidir. Her bir element kendinden önce ve sonra gelen elementler ile dengesine ve gücüne ulaşabilir.
Döngünün ideali birbiri besleyecek şekilde olmasıdır, ama bir döngüdeki tıkanıklık “Yıkıcı Döngüye” sebep olur.

Kalp ve İnceBağırsak Meridyeni’nin elementi Ateştir. Ateş elementinin mevsimi yazdır. Bahar mevsiminde beliren tomurcuklar yazın gelmesiyle beraber artık çiçek açmıştır. Dünyanın en büyük ısı kaynağı olan Güneş en sıcak ve canlı haline kavuşmuştur.

Günler uzar, sokak canlanır, insanlar duygusal ve fiziksel olarak kıpır kıpır ve enerjiktir, dış dünyaya katılmak isterler. Kalp ve İnce Bağırsak Meridyeninin çakrası Kalp Çakrasıdır ama Ateş elementinin özelliklerini Karın Çakrası da taşır. İrademiz, yapabilme gücümüz, hayata korkusuzca katılabilmek, fiziksel uğraşlardan kaçmamak Karın Çakrasının ve Ateş elementinin alanlarıdır. Ateş elementi kasır kavurur, hayata tam anlamıyla yang bir tutumla yaklaşır. Ateş elementinde, gücümüzün keyfini çıkarırız. Ateş Elementinde denge çok önemlidir; yetersiz bir ateş gerekli yakıtı üretemez. Kontrolden çıkmış bir ateş ise yakar, kavurur, tüketir. Yıkıcıdır, arkasında hiçbir şey bırakmaz. Karın Çakrasını hayatınıza sokmak, Ateş elementini daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.

Kalp Meridyeni

Kalp, akciğerlerin ortasında göğüs kafesinin içinde büyük bir kastır.  Bedenin sol tarafında bulunur. Tüm bedene oksijen yüklü kan pompalar. Geleneksel Çin Tıbbı’na göre organ kalp, beden-zihin çalışmalarını yöneten büyük yönetici olarak kabul edilir, Chi’yi yani yaşam enerjisini yönetir. Kalp Meridyeninin enerjisi dengeli olduğunda iç ve dış dengeyi korumak kendiliğinden kolay bir biçimde olur, huzurlu, sağlıklı, dengeli, sıcak ilişkiler zorlanmadan kolaylıkla kurulur. Sevme ve affetme için çok çaba harcanmasına gerek yoktur. Sevgiyi kolaylıkla kabul edebilir. Haz duygusunu hissetmek çok kolaydır. Enerji dengesiz olduğunda soğuk, mutsuz, huzursuz, depresif bir hal alınır. Nedeni bilinmeyen kronik bir üzüntü hissedilebilir. Sevilmeme hissi güçlüdür. Acelecidir. Değişmez kuralları ve inançları vardır. Kalp organımızın kendine has bir sinir sistemi vardır. Kalp beden içinde adeta otonom bir bölgedir. Kalp güçlü duygulara ev sahipliği yapar, tutkuya, kızgınlığa, kedere, neşeye, arzuya… Kalbin bir başka hali de kendisini “dondurmasıdır”. Hiç farkına varmadan kalp acı çekmemek, kendini koruyabilmek için hayata karşı ölü taklidi yapar. Kalpteki hal neyse tüm sisteme yayılır. Kalp katıysa sistem katılaşır. Kalp rahatsa sistem rahatlar. Kalp sevgi doluysa sistem sevgiyi derinden deneyimler. Kalp öfkeli ve kızgınsa sitem kavrulur. “Kalbin kendine ait bir sinir sitemi var”, demiştik. Kalbin sinir siteminin kendini güvende hissetmesini sağlamak çok önemlidir. Kalp kendini güvensiz hissettiğinde ya kaçar, ya savaşır ya da donar. Ateş elementine uygun olan ise atan bir kalptir yani, canlı, dinamik, çalışmaya hazır, hissetmekten korkmayan… Kalp Meridyeninin duygusu olan neşe ve haz için hayata bağlı olmak gerekir. Bu bağ zayıfladığında dışlanma duygusu ağır basar. Dışlanma duygusu beraberinde karamsarlığı, katı bir biçimde içe kapanmayı, sertleşmeyi getirir.  
Okuma Önerisi: Kalp Çakrası

İnce Bağırsak Meridyeni

İnce Bağırsak karın bölgesinin ortasında sindirim bölgesinde bulunur. Midenin öğütemediklerini alır, bunların ayrıştırılmasına ve emilmesine devam eder. Enerjiyi karnın alt bölgesinde tutmasına yardım eder. Enerji dengede olduğunda kişi kendini canlı hisseder, eleştirilerden korkmaz, kendi sınırlarını bilir ve sahip çıkar. Neyin kendisine iyi gelip neyin gelmeyeceğini doğallıkla anlar. Enerjisi dengesiz olduğunda yoğun alay edilme ve eleştirilme korkusu taşır. Kapasitesini, taşıdığı yaşamsal potansiyali hissedemez. Çok detaycıdır, bütünü göremez, bütüne ulaşamaz.

İnce Bağırsak Meridyeni, adeta Kalp Meridyeninin sağduyusudur.

Kalp Meridyeni sever, İnce Bağırsak Meridyeni der ki:

-İzin ver ben bir inceleyim, işimize yarayan şeyleri kendimize saklayayım, yaramayacak olanları sistem dışına atayım.

Hayatla, insanlarla sağlıklı ilişki kurabilmek için geniş bir kalbe ihtiyacımız olduğu kadar fonksiyonları tam, dengeli ve sağlıklı çalışan incebağırsağa da ihtiyacımız vardır.

Organ incebağırsak öğütebildiği, işine yarayan besinleri kendine saklıyor, diğerlerini de bedenden atılmak üzere kalınbağırsağa yolluyorsa, İncebağırsak Meridyeni de bilge bir farkındalıkla Kalp Meridyenini inceler, denetler, uyarır. Dengeli bir İnce Bağırsak Meridyeni, çalışmaktan, işe koyulmaktan, bir plan çerçevesinde çalışmaktan yorulmaz. Psikolojik açıdan saf olanı, olmayandan kolaylıkla ayırabilir. Gerçekle, hayal arasındaki farklı görebilir. Ayakları yere sağlam basar. Sağlıklı bir Kalp ve İnce Bağırsak Meridyeni tutkulu bir aşkın keyfini çıkarırken, gerçeklikle bağını koruyabilir.

Dengeli Bir Kalp ve İnce Bağırsak Meridyeni İçin Ne yapmalı?

  • Meditasyon çalışmaları,
  • Nefes çalışmaları,
  • Şefkat Meditasyonu
  • Yin yoga uygulamaları,
  • Hatha yoga uygulamaları
  • Yoga nidra çalışmaları,
     
Bloga dön