Yogaya Nereden ve Nasıl Başlayabilirim?
15 cevapla yeni başlayanlar için yoga
Sosyal medya ve yoga bu kadar yaygınlaşmadan önce sık karşılaştığım sorulardan biri “Yoga yaparken ne giymeliyim?” idi. Yine stüdyoya yeni kayıt yaptırmaya gelenlerden bazıları, spor ayakkabısız asana (yoga duruşlarına verilen isimdir) çalışması yapıldığını öğrenince şaşırırdı. Yoganın çok sevilmesi, yaygınlaşması ve sosyal medyada da kendine çokça yer bulması sayesinde bu sorular azaldı ama yogaya nereden başlamalı, nasıl başlamalı, ilk olarak hangi derse girmeli, ne kadar sıklıkla pratik yapmalı vb. sorular hala geliyor. Klasik Hatha Yoga’nın yanı sıra yeni başlayanlar için özel olarak tasarlanmış bir seri de çalıştırdığım için, bu soruları derlemek ve yogaya yeni başlayanlarla, ara vermiş olanlarla, başlama niyetinde olanlarla kısa ipuçları paylaşmak istiyorum. Yine de hala sorulabilir diye pratikler esnasında “Ne giymeliyiz?” sorusundan başlıyorum.
Dinleme Önerisi: Bir Yoga Dersinde Neler Oluyor?
Yoga pratiği yaparken ne giymeli?
Pamuklu ve rahat kıyafetler tercih edin. Kadınlar için spor sutyeni, kan dolaşımını ve nefes alıp vermeyi zorlaştırmayacak türden tayt ya da rahat bir yoga pantolonu, atlet/tişört uygun olur. Erkeklerin tayt giymeyi tercih etmediklerini hesaba katarak şunu önerebilirim; yine yoga pantolonu veya balıkçı pantolon. Bunları pek çok markanın adı altında da bulabilirsiniz ama önerim; yoga stüdyolarının minik satış köşelerine ya da online satış sitelerine de bakmanız. Eğer evde pratiğinizi yapacaksanız “nasılsa rahat” diye düşünüp ev kıyafetlerinizi değil, yoga kıyafetlerinizi tercih edin. Bu sizi çalışmanızla ilgili motive ve disipline eder.
Yoga pratiğinde neden çorap çıkarmamız gerekiyor?
Çünkü yogayı ayak parmaklarımızda da hissetmek istiyoruz. Ayak parmaklarının kullanımı yoga pratiklerinde önemlidir. Bir diğer neden, çorap kaymanıza neden olur. Kaydırmayan bazı çoraplar tasarlandı ve satılıyor, “mutlaka çorap giymek istiyorum” derseniz bunları deneyebilirsiniz ama yogayı çorapsız yapmak gibisi yok diyebilirim rahatlıkla.
Hangi yoga matını tercih etmeli?
Kişisel bir matınızın olması özellikle pandemi koşullarında her zaman daha iyidir. Yoga stüdyolarında ücretsiz olarak ortak mat kullanılabiliyordu ancak Covid salgını nedeniyle artık bu mümkün değil, mümkün olsaydı da önermezdim. Bu bakımdan bir mat edinmekte yarar var. Bir mat arayışına girdiğinizde göreceksiniz ki seçenek çok. Pilates pratikleri için satılan yumuşak ve kalın matlar yoga asana pratikleri için uygun değil, buna dikkat etmek gerek. Hem eklemler için hem denge için hem de pratik sırasında matın kaymaması için çok kalın ve yumuşak mat tercih etmiyoruz. Great Loom Yoga Matları’nı yakından tanıyın.
Evde yoga yapabilir miyim?
Elbette yapabilirsiniz. Özellikle bu süreçte yoga stüdyoları kapalıydı ve şimdi de kısıtlı sayıda kişiyi kabul edebiliyoruz. Henüz kapalı bir mekanda yoga pratiği yapmak istemezseniz online olarak pek çok uzmanın ve stüdyonun yoga derslerine kayıt yaptırıp başlayabilirsiniz. Burada size önerim, ilk kez yoga yapacaksanız ya da deneyiminiz henüz az ise online çalışmalarda görüntünüzü açmanız. Çünkü yönlendirmeleri doğru uygulayıp uygulamadığınıza dair yoga uzmanı sizi yönlendirecektir ve bu da doğru ilerlemenizi sağlayacaktır. Bu temel yönlendirmeler beden sağlığınız ve odaklanmanız için önemlidir. Size yapılan uyarılar zaten nazikçe olacaktır, kişisel algılamadan uygulamalarınıza rahatlıkla devam edebilirsiniz.
Hangi yoga pratikleriyle başlamalıyım?
“Yoganın Temelleri, Yeni Başlayanlar İçin Yoga” gibi özel olarak tasarlanmış, genellikle dört dersten oluşan başlangıç çalışmaları bulunuyor. Yoga stüdyolarına bu şekilde online ya da birebir programları olup olmadığın sorabilirsiniz. Bunların dışında deneyimli yoga uzmanlarının birinci seviye Hatha Yoga stilindeki pratiklerine katılabilirsiniz. Yin yogayı ise her zaman yapabilirsiniz. Önemli olan; katıldığınız seansın uzmanına yogaya yeni başladığınızı söylemeniz ve varsa fiziksel bir rahatsızlığınız, bunu da kendisiyle paylaşmanız.
Her gün yoga pratiği yapılır mı? Ne sıklıkta yapmalı?
Her gün 90 ya da 75 dakikalık yoğun yoga pratiği yapmayın. Kaslarınızın dinlenmesine mutlaka izin verin. Gün aşırı pratik iyidir. Her gün meditasyon çalışmaları yapabilirsiniz elbette. Her sabah 15 dakika kadar eklem yogası, güneşe selam gibi minik pratikler yapabilirsiniz elbette.
Yoga pratiğinden sonra neden duş önermiyoruz?
Duşunuzu yoga pratiğinizden önce almanız önerilir. Bedenin tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerle içeriden temizlenmesi, suyla sabunla da dışarıdan temizlenmesi yoga pratikleri için önemlidir. Bu şekilde temiz bir bedenle yoga pratiği uygulandığı zaman atılan terin de temiz olduğu düşüncesi vardır. Yoga pratikleriyle beden ısısı belli bir seviyeye ulaşır ve bu ısının duş alınarak aniden değiştirilmesi değil, bedenin kendi ısısını koruması önerilir.
Yoga pratiğinden hemen önce yemek yenir mi?
Hayır yenmez. En geç bir saat önceden yeme-içmeye ara verin. Pratiğinizi kesinlikle dolu mideyle yapmayın. Sabah erken pratik yapacaksanız kahvaltı önermiyoruz. Birkaç ceviz, badem ve az miktarda su olabilir. Saat 10-11 civarında yapacağınız pratikleriniz öncesi de 9.00’da hafif bir kahvaltı yeterli olur.
Yoga pratiği için en uygun saatler nelerdir?
Sabah erken saatlerde bedenimiz bir miktar katı olur. 7-8 saat boyunca neredeyse hiç hareketsiz bir biçimde uyku halinde olan beden için 10.00, 11.00 saatleri gayet uygun. Ayrıca akşam 18.00, 19.00 saatleri uygun. Öğle arasında da bir saatlik çalışmalar olabilir.
Regl döneminde yoga pratiği yapılır mı?
Özellikle ilk günler dinlenilmesi önerilir. Kendinizi zorlamanın bedene bir yararı olmayacaktır, kendinize izin verin ilk birkaç gün sakin geçsin. Bu dönemin son günlerinde yine de kendinizi zorlamayın ve kan dolaşımını tersine çeviren “ters duruş” asanalarını uygulamayın.
Fıtığı olanlar yoga pratiği yapabilir mi?
Yeni başlayanlara neden yoga pratiği yapmak istediklerini sorarım. Son zamanlarda “zihinsel rahatlama ihtiyacı” ile “doktor ya da fizik tedavi uzmanı önerisi” yanıtları başa baş gidiyor. Fıtık, boyun düzleşmesi gibi sorun yaşayanlara konunun uzmanı tarafından yoga pratiği öneriliyor. Ancak mutlaka bu sorunu bizim bilmemiz gerekiyor ki belli duruşlar için problem yaşanan bölgeye uygun önerilerimiz olsun ve güvenle yoga yapmanızı sağlayabilelim.
Esnek olmayanlar yoga pratiği yapabilir mi?
Elbette. Yine pek çok kere şu yorumla/kaygıyla karşılaşıyorum: “Yeterince esnek değilim, umarım yapabilirim”. Benim de yanıtım şu olur: “Siz yogaya hizmet etmeyeceksiniz, yoga size hizmet edecek”. Yani yoga; esnek değilseniz bedeninizi, elbette bedenin sınırları içerisinde, esnetecek, güçsüzseniz güçlendirecek, yorgunsanız dinlendirecek… Yoga herhangi bir şey gerektirmez. Sağlık sorunları varsa da o sorun dikkate alınarak yoga pratikleri kurgulanır, kurgulanmalıdır.
Yoga pratikleri kaç yaşında yapılır?
Yoganın yaşı yoktur, her yaşa uygun olarak yoga pratikleri oluşturulabilir ve uygulanabilir. 50 yaş ve üzerine örneğin eklem yogası güzel bir yaşlanma süreci için çok yararlıdır. Çocuklar için çocuk yogası, hamileler için hamile yogası uygulamaları da vardır. Önemli olan bedenimizi duymak ve ihtiyaçlarını tespit edip karşılamak aslında.
Yoga pratiği yapmak için kilo vermem gerekir mi?
Fazla kilonuz varsa bu yoga pratiğine başlamanıza engel değildir. Yoga pratikleriyle birlikte beslenme ve uyku düzeninizde de iyileşme olacaktır. Bir süre sonra daha rahat hareket edip nefes alabildiğinizi göreceksiniz. Yogaya başlamak için kilo vermeyi beklemiyoruz.
Yoga zayıflatır mı?
Sağlıklı ve doğru miktarda yemek yemek zayıflatır. Yogadan ya da herhangi bir fiziksel çalışmadan beklentiniz bedeninizi formda ve sağlıklı tutması olursa bu pratiklere hırs, hedef, telaş, acelecilik gibi aslında ruhu, zihni yoran duygular katmadan tam fayda sağlayarak devam edebilirsiniz.
Nilüfer Eyiişleyen