Çakra Nedir?

Çakra Nedir?

Doğu Tıbbında, görünen fiziksel bedenimiz, kaslarımız, eklemlerimiz dışında, görünmeyen enerjetik bir bedene daha sahip olduğumuza inanılır. Doğu’nun inanışına göre, kanın bedenimizde, damarlarımızda dolaştığı gibi, “Yaşam Enerjisi” de bedenimizin her bölgesinde bulunan ve Hindistan’da “Nadi”, Çin’de “Meridyen” denen enerji kanallarında dolaşıyor. Çakralar bu enerjinin toplandığı ana enerji istasyonlarına verilen isimdir. Çakra, Sanskrit dilinde tekerlek anlamına geliyor. Bedenimizde yüzlerce irili ufaklı çakra denen enerji tekerlekleri olduğuna inanılıyor. “Çakra Sistemi” dediğimizde ise kuyruk sokumundan başımızın tepesine kadar omurga hattında konumlanmış 7 ana çakradan bahsediyoruz. Her bir çakranın fiziksel bedende tekabül ettiği yeri, rengi, organları, temel duygusu gibi karşılıkları var. Her bir çakra kendinden önceki çakradan besleniyor ve kendinden sonraki çakrayı besliyor. Çakraların bağımsız işlevleri olduğu gibi, aynı zamanda Çakra Sistemi’nin birer parçaları olduğu için aralarındaki uyum çok önemli. Çakralardaki aşırı ya da yetersiz çalışmayı yoga, meditasyon, nefes pratikleri ile dengeleyebiliriz. Gündelik hayatımıza katacağımız basit farkındalık çalışmaları da çakra sistemimizin sağlıklı çalışmasını destekleyecektir.

7 Ana Çakra

1-Kök Çakra-Muladhara Renk : Siyah, kırmızı Bulunduğu Yer : Kuyruksokumu Element : Toprak Bedensel Karşılık : Omurga, bacaklar, ayaklar, kemikler, kalın bağırsak Hormon : Adrenalin, noradrenalin Salgı Bezi : Adrenal Bezleri Duyu : Koku Şifa Taşı : Siyah obsidiyen, akik, kırmızı mercan, yakut Anlamı : Temel Oluşturma, kabullenme Hayatta Karşılığı : Hayatta kalma, temel ihtiyaçların sevgiyle karşılanması, kök salmak, fiziksel çevre ile sağlıklı bağ kurabilmek, kendine bakabilmek Duygusu : Korkmak Hak : Sahip olmak 2-Sakral Çakra-Svadisthana Renk : Turuncu Bulunduğu Yer : Karnın alt bölgesi Element : Su Bedensel Karşılık : Cinsel organlar, böbrekler, üreme organları, dolaşım sistemi, idrar yolları Hormon : Ostrojen, testostreon Salgı Bezi : Yumurtalık, testis Duyu : Tat alma Şifa Taşı : Kehribar Anlamı : Hareket ve akış, yaratıcılık Hayatta Karşılığı : Haz, arzu, zaaflar, keyif, kendiliğindenlik Duygusu : Suçluluk Hissi Hak : Hissetmek 3-Solar Pleksus Çakrası-Manipura Renk : Sarı Bulunduğu Yer : Göbek deliğinin iki parmak üstü Element : Ateş Bedensel Karşılık : Sindirim sistemi, karın, mide, karaciğer, dalak, safra kesesi Hormon : İnsülin Salgı Bezi : Pankreas Duyu : Görme Şifa Taşı : Kaplangözü, amber, altın Anlamı : İçsel güç, yapabilme, hayata geçirebilme gücü, Hayatta Karşılığı : İrade, kararlılık, harekete geçmek Duygusu : Utanç Hak : Yapabilirim 4-Kalp Çakrası-Anahata Renk : Yeşil, pembe Bulunduğu Yer : İki göğsün ortası Element : Hava Bedensel Karşılık : Kalp, kan ve dolaşım sistemi, akciğerler ve tüm göğüs bölgesi Hormon : Timüs Salgı Bezi : Lenf bezleri Duyu : Dokunma Şifa Taşı : Yeşil aventurin, roze kuvars Anlamı : Sevgi Hayatta Karşılığı : Denge Duygusu : Keder, ızdırap Hak : Seviyorum, seviliyorum 5-Boğaz Çakrası-Vishuddi Renk : Mavi Bulunduğu Yer : Boynun alt kısmı Element : Eter Bedensel Karşılık : Gırtlak ve boyun, kulaklar, soluk ve yemek borusu, kollar, eller Hormon : Tiroksin Salgı Bezi : Tiroid bezi Duyu : İşitme Şifa Taşı : Lapis Lazuli, mavi kuvars Anlamı : Dürüstlük, ifade merkezi Hayatta Karşılığı : İletişim, bireyin kendini net ifade etmesi Duygusu : İçe kapanma Hak : Konuşabilmek ve duyulmak 6- Üçüncü Göz Çakrası- Ajna Renk : Çivit Mavisi Bulunduğu Yer : İki kaşın ortası Element : Işık Bedensel Karşılık : Gözler, beynin sol ve sağ lopları, alın ve şakaklar Hormon : Hipofiz Salgı Bezi : Hipofiz bezi Duyu : Duyu ötesi algılama Şifa Taşı : Ametist, safir Anlamı : Sezgi, bilgi Hayatta Karşılığı : Bilgelik, kalıpları fark etmek Duygusu : Yanılmak Hak : Algılamak 7- Taç Çakrası- Sahasrara Renk : Mor ya da beyaz Bulunduğu Yer : Başın tepesi Element : Kozmik enerji Bedensel Karşılık : Beyin Hormon : Epifiz Salgı Bezi : Epifiz bezi Duyu : Duyu ötesi Şifa Taşı : Kuvars kristal, Elmas Anlamı : Bedensel formun ötesi Hayatta Karşılığı : Kendini tanımak, “Bütün” ile bağ kurabilmek Duygusu : Bağlanma, bağımlı olma Hak : Sadece var olmak istiyorum.
Dinleme Önerisi: Çakralar ve Kıyısından Psikanaliz
Önemli not: Gerek çağdaş psikoloji anlayışına yakın olalım, gerekse geleneksel çakra sistemine inanalım, insan psikolojisi, kişiliği, hayatla ilişkisi karışık ve anlaşılması zordur. Bu test kişiliğimize dair bize sadece ipuçları sağlar.  

Çağla Güngör

YogaBiz.Pro

Bloga dön