- Kasları, güçlendirir ve esnetir.
- Sinir sistemini düzenler.
- Zihni rahatlatır.
- Beden farkındalığı oluşturur.
- Nefes alışı ve verişi sağlıklı hale getirir.
- Beden koordinasyonunu sağlar.
- Özsaygıyı arttırır.
- Eklemleri güçlendirir ve eklemlerin esnekliğini korumasını sağlar.
- Denge duygusunu geliştirir.
- Kalp sağlığını korur.
- Uyku kalitesini arttırır.
- Kronik ağrıların azalmasını destekler.
- Stres seviyesinin azalmasını destekler.
- Yemek yeme alışkanlığını sağlıklı bir dengeye oturtmaya yardımcı olur.
Okuma Önerisi: Yoganın 10 Faydası, Yoganın 5 FaydasıYoga pratiğini hayatınıza yerleştirebilmek için yapmanız ve yapmamanız gerekenler, yoga yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, gelin hep beraber bakalım...
YAPIN - Disiplinli Olun
- Bazen, bir şeyi ilk defa denediğimizde, o şeye aşık oluruz, tıpkı ilk bakışta aşk gibi. O ilk deneyimde bile etkisini anında hissederiz; oryantal dersinde kalçamızı sallamaya bayılırız, yazı yazma atölyesinde kalemi elimize alır almaz kelimeler kağıda kendiliğinden dökülmeye, bedenimiz yoga matında yoga pozlarıyla buluştuğunda iyi hissetmeye başlar.
Okuma Önerileri: Karın Çakrası Rutinlerimiz Ritüellerimiz Olabilir mi?
YAPMAYIN - Kendinizi Zorlamayın
- Evet, bir önceki önerimizde “Disiplinli olun” derken, şimdi de “Kendinizi zorlamayın” dedik. Kendimizi yoga matına götürmek için disipline ve kararlılığa ihtiyacımız var. Yoga matının üstünde ise kendimizi zorlamamamız gerekli; yoga matı bir dövüş arenası değil. Bedenimizi keşfettiğimiz, güçlendirip esnettiğimiz bir yer.
YAPIN - Deneyin, Keşfedin
- Yoga… yoga…” diyoruz da hangi yogadan bahsediyoruz? Birden fazla değişik yoga stili var; hatha yoga, vinyasa, ashtanga, yin yoga, kundalini yoga, restoratif yoga, hormon yogası, Iyengar yoga…
Dinleme Önerisi: Bir Yoga Dersinde Neler Oluyor?
YAPMAYIN - Sadece Bir Yoga Stilinde Çalışmayın
- Elbette istikrarlı, düzenli bir yoga stilinde pratik yapmak önemlidir. Ama sadece bir stilde çalışmak bedenimizdeki Yin Yang dengesini bozabilir. Eğer ashtanga, vinyasa gibi daha dinamik yoga stillerinde çalışıyorsanız, yin ya da restoratif yoga gibi bedeni dinlendiren ve esneten stillere de hayatınızda yer açın. Hep yumuşak akışlar ya da yin yoga çalışıyorsanız arada bir kalbinizin ritmini biraz arttıracak bir yoga pratiği hiç fena olmaz. Yoga sonrası yorgun ya da enerjinizin çekildiğini hissediyorsanız pratiklerinizi gözden geçirin. Yoga matından rahatlayarak ayrılmalıyız, meydan muharebesinden çıkmış gibi değil.
Okuma Önerisi: Hayatımızda Yin Yang Dengesi Oluşturmak
YAPIN - İlham Alın
- Düzenli bir yoga pratiğinin etkisini sadece bedenimizde değil tüm sistemimizde hissederiz. Yaşımız ne olursa olsun yoga pratiği bizi güçlü, esnek bir hale getirir. Kemiklerimiz, eklemlerimiz yoga pratiği sayesinde güçlenir, yıllara meydan okur. Yaşlandıkça nemini, suyunu kaybedecek olan bedenimiz düzenli bir pratikte canlı ve esnek kalacaktır; mesela 21 Şubat 2020’de 102 yaşındayken hayatını kaybeden ve dünyanın en yaşlı yoga hocası olarak tanınan Tao Porchon Lynch ya da 81 yaşında olmasına rağmen inanılmaz bir esneklikte yoga pratiğine ve yoga hocalığına devam eden Angele Farmer. Farmer ile 79 yaşındaki eşi Victor von Kooter dünyanın en ünlü yoga hocalarından ikisi. Düzenledikleri eğitimlere her yıl dünyanın dört bir yanından yoga uygulayıcıları büyük bir heyecanla katılıyorlar; ileri yaşına rağmen bedeninin gücü ve esnekliği öğrencilerine ilham veriyor.
İzleme Önerisi: Neden Yoga Yapıyoruz?
YAPMAYIN - Kendinizi Kimseyle Kıyaslamayın
- Düzenli yoga pratiği olan kişilerden, yoga hocalarından ilham almak çok kıymetlidir. Ama kendinizi kimseyle kıyaslamayın. Kişinin hangi konuda olursa olsun kendisini başkalarıyla kıyaslaması, bu kıyaslama sonucu değerli ya da değersiz, başarılı ya da başarısız görmesi yoganın amacından bizi çok uzaklaştırır.
YAPIN - Yoga Öğretmeniniz İyi Dinleyin
- Hepimizin bir şekilde duyduğu şu cümle yoga dersleri için de geçerli; ders derste öğrenilir. Bir yoga dersinde hocayı iyi dinlemek, önerilerini ciddiye almak oldukça önemlidir. Bu ne demek biliyor musunuz? Yoga yaparken başka bir şey düşünmeyin, dikkatinizi bedeninizde ve hocanın yönlendirmelerinde tutun demek.
YAPMAYIN - Ders Akışına Uymak İçin Acıya Rağmen Devam Etmeyin
- Güvendiğimiz, sevdiğimiz çok iyi bir yoga hocası ile çalışabiliriz. Ama bazen bedenimiz ders sırasında fiziksel olarak acı çekebilir, zorlanabilir ya da adını koyamadığımız bir hoşnutsuzluk yaşayabilir. Bedeninizin hislerine, çektiği acıya rağmen sırf dersi bozmamak için devam etmeyin. Belki yaptığınız yoga pozu sizin bedeninizin anatomik yapısına uygun değil, belki de bilmiyorsunuz ama boynunuzda fıtık veya dizinizde menisküs yırtılması var.
Okuma Önerisi: En İyi Yoga Matı
Çağla Güngör, Yogabiz.Pro